Remedii naturale contra asteniei de primăvară



De câteva zile, soarele și temperaturile ceva mai ridicate ne răsfață, parcă încercând să ne convingă că a venit, cu adevărat, primăvara. Dacă în aceste zile de început al unui nou anotimp ne simțim parcă mai înveseliți de renașterea naturii, nu putem uita că primăvara aduce și neplăcerile caracteristice asteniei.
Ce medicamente s-ar putea prescrie pentru căscat, moleșeală și somnolență? În lipsa medicamentelor, pentru a combate aceste neplăceri, fitoterapia ne oferă un ajutor formidabil.
Aport natural de vitamine și minerale
Printre alimentele care ajută organismul uman să depășească starea de oboseală specifică asteniei de primăvară, întărindu-l și având un aport considerabil de minerale și vitamine, se numără cerealele (grâu germinat), spanacul, urzicile, sfecla roșie, morcovul, prazul, merele, fructele de cătină albă, măslinele, ciupercile și nucile. Persoanele obosite, nervoase vor beneficia de incontestabile foloase utilizând oricare dintre următoarele remedii: infuzia din busuioc, din frunze de nuc (20 g la un litru apă), din flori de coada șoricelului sau cimbrișor. O cură eficace se obține prin ingerarea zilnică a unui litru din oricare din aceste infuzii, timp de 1-2 săptămâni.
Pentru îndepărtarea asteniei mai este indicată, zilnic, o cană cu vin de flori de salcâm (20 g flori infuzate într-un litru de vin roșu). Ca sucuri cu proprietăți tonice și vitaminice, foarte bun este un amestec din sucuri de legume și fructe (2-3 morcovi, 1 lămâie, 1 portocală, 3-4 mere, 1 lingură miere de albine și 10 g drojdie de bere). De asemenea, efecte deosebite are vinul tonic obținut din o parte 500 ml amestec sirop de afine, de coacăze negre și de cătină albă, la care se adaugă și tinctură de gențiană și o altă parte de 500 ml vin roșu.
Pulberea de busuioc înviorează organismul
Alături de o remineralizare și o revitaminizare a organismului, fitoterapia ne oferă un ajutor formidabil în combaterea asteniei, plantele recomandate fiind busuiocul, rozmarinul și maghiranul. Profesorul dr. Constantin Milică, specialist în fitoterapie, coordonator al Centrului Aroma din Iași, spune că busuiocul este un tonic și un energizant cât se poate de potrivit momentului, un regenerator rapid care oprește toate procesele de uzură din organism, destul de accelerate în această perioadă de trecere de la iarnă la primăvară. Pulberea de busuioc (obținută prin sfărâmarea inflorescenței și apoi cernerea ei, câte 4 lingurițe/zi luate cu apă, timp de două săptămâni – este de preferat ca înainte de înghițire să se țină sub limbă timp de 10 minute) are o capacitate miraculoasă de înviorare a organismului, ușor euforizantă și echilibrantă asupra stării psihice, mărind capacitatea de control asupra emoțiilor, reducând, în același timp, sensibilitatea la stres. Combate eficient căderile de energie vitală și intelectuală. Eficient este și maceratul la rece obținut prin ținerea busuiocului în apă, la temperatura camerei, timp de 8-10 ore. Se bea dimineața, pe stomacul gol.
Sursa www.evenimentul.ro