NATURIST

REMEDII din natură



REMEDII din natură
REMEDII din natură

– Afecțiunile căilor biliare și infuzia de salvie
Infuzia din frunze de salvie se folosește în cazul inflamărilor tubului intestinal, vezicii biliare, ficatului: două linguri de frunze tăiate mărunt se pun în două pahare cu apă fierbinte, se lasă la infuzat 30 de minute, apoi se strecoară; se ia câte o lingură de infuzie la fiecare două ore. Un amestec de plante foarte eficient în aceste cazuri este următorul: măceșe – trei părți, rădăcini de păpădie – trei părți, mătase de porumb – trei părți, coada-calului – trei părți, flori de siminoc – patru părți, petale de trandafir alb – două părți, fragi – două părți, flori de mușețel – două părți, semințe de ienupăr – o parte, frunze de rozmarin sălbatic – o parte, frunze de mesteacăn – o parte, semințe de mărar – o parte, gălbenele – o parte. O lingură din acest amestec se pune într-o jumătate de litru de apă, se lasă la infuzat 30 de minute, apoi se strecoară. Se iau câte 150 de mililitri din această infuzie de trei ori pe zi, cu 10-15 minute înainte de masă, în cazul afecțiunilor ficatului și vezicii biliare. Gustul acestei infuzii este puțin amar.
– Păducelul previne ateroscleroza
În scopuri terapeutice se folosesc florile și fructele acestei plante. În fructele de păducel se găsesc acizi organici, zahăr, flavonoide, vitamina C, caroten. Florile conțin acizi organici și uleiuri eterice, frunzele conțin până la 230 de miligrame la sută acid ascorbic, caroten, acid citric. În practica medicinală se folosește extractul din fructe. Preparatele care au la bază păducelul se folosesc în tulburările funcționale ale activității cardiace, în cazul slăbirii mușchiului cardiac, al insomniei la bolnavii cardiaci, în tahicardie, în formele de început ale hipertensiunii arteriale, în ateroscleroză. Păducelul scade excitabilitatea sistemului nervos central, tonifică mușchiul cardiac, înlătură aritmia și tahicardia, scade tensiunea arterială și îmbunătățește starea bolnavilor. În medicina populară, infuzia și tinctura din fructe și flori de păducel se folosesc de foarte mult timp în cazul insomniei, al dispneei, al tulburărilor de ritm cardiac, împotriva tusei și ca mijloc de calmare a iritării nervoase. Iată o rețetă pe baza de păducel care poate fi pregătită în condiții domestice: o jumătate de kilogram de fructe proaspete se spală și se pisează, se adaugă 100 de mililitri de apă, se fierb până la 40 de grade Celsius și se stoarce sucul. Se ia câte o lingură din sucul obținut de trei ori pe zi, înainte de masă. Consumarea acestui suc are o influență favorabilă asupra inimii.
– Plantele recomandate în timpul sarcinii
Femeilor însărcinate le este foarte indicat câte un pahar de suc de caise pe zi; de asemenea 100-150 de grame de caise uscate le sînt de mare ajutor viitoarelor mame care sînt anemice. Lămâia și pepenele galben sînt recomandate celor care au grețuri, iar nucile sînt incluse în regimul alimentar pentru normalizarea conținutului sângelui. Morcovul poate fi consumat sub orice formă, el contribuind la dezvoltarea fătului. Fructele de merișor pot fi folosite în alimentație. Se poate pregăti de asemenea o infuzie din frunze de merișor – 20 de grame de plantă la un pahar cu apă fierbinte; se lasă la infuzat 20 de minute, apoi se strecoară; se ia câte o lingură de infuzie de trei ori pe zi în cazul umflăturilor apărute la femeile însărcinate, în cazurile pielonefrită sau de diabet zaharat. Decoctul din rădăcini de valeriană este indicat în cazul toxicozei timpurii a femeilor însărcinate: două lingurițe de plantă uscată se pun într-un pahar cu apă fierbinte, se fierb 15 minute, apoi se strecoară; se adaugă apă până se ajunge la volumul inițial; se ia câte o lingură de decoct de trei ori pe zi. Pentru prevenirea nașterilor premature este recomandat decoctul din rădăcini de iarbă-mare: o lingură de plantă se pune într-un pahar cu apă, se fierbe 30 de minute, se strecoară și se adaugă apă până la volumul inițial, se ia câte o lingură de decoct de trei ori pe zi. Femeilor însărcinate anemice le sînt de mare ajutor și fragii de pădure, fie fructe, fie decoctul din frunze – 20 de grame de frunze la un pahar cu apă fierbinte, se fierb 10 minute, se lasă la infuzat două ore, apoi se strecoară și se adaugă apă până la volumul inițial; se ia câte o lingură de decoct de trei-patru ori pe zi. În cazul hemoragiilor postnatale sînt recomandate fructele de călin din care se pregătește o infuzie: una-două linguri de fructe uscate se pun într-un pahar de apă fierbinte, se lasă la infuzat patru ore, apoi se strecoară, se bea câte un pahar de infuzie de trei ori pe zi. În cazul vărsăturilor se folosește roinița: patru linguri de plantă se pun într-un pahar cu apă fierbinte și se lasă la infuzat o oră, apoi se strecoară; se bea câte o jumătate de pahar de trei ori pe zi, înainte de masa.



Recomandări

Zeci de copii participă în această perioadă la Atelierul „Magia Plantelor”, la Muzeul de Științele Naturii

Sub îndrumarea muzeografului Lili Flutur, copiii explorează și învață lucruri noi despre natură
Sub îndrumarea muzeografului Lili Flutur, copiii explorează și învață lucruri noi despre natură

Berea cu muguri de brad, salam cu pudră de hribi sau deserturi vegane pentru nevoi nutriționale speciale, premiate la FIA Food Fest 2025 de la USV

Berea cu muguri de brad, salam cu pudră de hribi sau deserturi vegane pentru nevoi nutriționale speciale, premiate la FIA Food Fest 2025 de la USV

Cockteil… cu amor, umor și poezie. De-ale gâtlejului.