Remedii antimiros pentru amatorii de ceapă și usturoi



Remedii antimiros pentru amatorii de ceapă și usturoi
Remedii antimiros pentru amatorii de ceapă și usturoi

Mirosul neplăcut al gurii, numit în limbaj medical halenă, este provocat de bacterii. Afecțiunea în sine se poate datora și unor boli digestive sau respiratorii. Dar, cel mai des, halena o întâlnim la consumatorii de ceapă, usturoi, mezeluri grase și puternic condimentate și, firește, la fumători și alcoolici. S-a constatat că și pasionații de dulciuri, de gumă de mestecat, „contribuie”, din cauza acestor „plăceri”, la înmulțirea bacteriilor, care întrețin mirosul fetid în cavitatea bucală. Medicul este cel care stabilește cauzele halenei și poate hotărî tratamentul corect, în funcție de mirosul degajat de expirația pacientului. În paralel cu tratamentul afecțiunii care produce halena, se recomandă o igienă bucală riguroasă. Pe lângă pasta de dinți, care trebuie folosită de 3-4 ori pe zi, fitoterapeuții și stomatologii consideră eficientă utilizarea unui decoct preparat din semințe de fenicul, care are proprietăți antibacteriene. Sunt eficiente și semințele de anason: folosite în locul gumei de mestecat; aceste semințe combat efectele bacteriilor din cavitatea bucală.
De asemenea, gargara pregătită din ceaiuri de salvie, busuioc, sau – pur și simplu – folosirea frunzelor de mentă, pătrunjel sau a cojii de portocală sunt remedii la îndemâna fiecărui suferind de halenă.
Recomandare
Persoanele cu halenă au restricții la unele legume – usturoi, ceapă, varză acră, la preparate cu maioneză, mezeluri etc. În salate, oțetul, chiar și cel de mere sau de fructe, va fi înlocuit cu sucul de lămâie sau de grepfruit.
Sursa: www.adevarulonline.ro