Reguli importante pentru cei care țin post



Conform medicilor, nu au voie să țină post lăuzele, copiii, bolnavii cu afecțiuni cronice, cei deprimați, cei subnutriți sau cei care sunt în convalescență sau bolnavii de cancer. Atenție și la copiii sub patru ani: o alimentație lipsită de proteine le poate afecta dezvoltarea.
Iată cum țineți un post sănătos în condițiile în care decideți să renunțați la carne, lapte, ouă, unt și alcool.
Gătiți variat!
Din lipsă de timp, meniul celor mai mulți devine monoton și sărăcăcios în perioadele de post. O dietă suficient de variată este cea care cuprinde 16 feluri de mâncare diferite într-o săptămână.
Evitați grăsimile saturate și cele fără colesterol. Colesterolul se găsește numai în alimente de origine animală. Organismul are nevoie de grăsimi nesaturate care se găsesc predominant în produsele vegetale.
Nu mâncați dulciuri!
Fără zahăr și dulciuri concentrate, este o regulă importantă a dietei de post. Consumul dulciurilor de post pot să ducă la apariția infecțiilor cu candida, a accentuării cariilor dentare precum și la declanșarea crizelor de hiperglicemie (diabet).
Reduceți cantitatea de sare!
Se recomandă să nu se consume mai mult de o linguriță de sare pe zi, în această cantitate se include sarea adăugată la gătit, cea din pâine precum și cea din produsele naturale care conțin și ele sodiu
Mâncați gustări între mese
Spre exemplu, în timpul zilei, putem alege cereale integrale cu miere sau sandvișuri cu margarină tartinabilă de nouă generație care are un conținut bogat în Omega 3 și Omega 6.
Fructe și semințe
O altă variantă ar mai fi și fructele oleaginoase sau semințele care au un aport nutritiv deosebit, fiind surse importante de minerale, fibre și grăsimi bune.
Nucile, migdalele, fisticul, semințele de dovleac sau floarea soarelui, merele sunt doar câteva exemple de gustări potrivite perioadei postului. De asemenea, citricele sunt surse importante de vitamine de care organismul nostru are nevoie.
Fără carne, lapte, ouă, unt și alcool
În general, în post, n-ai voie să consumi carne, lapte, ouă, unt și alcool. În zilele de luni, miercuri și vineri se mănâncă bucate fără ulei și nu se bea vin, decât dacă se prăznuiește vreun sfânt mare, trecut în calendar cu cruce neagră.
(sursa: Clik.ro)