Cercetători de la Universitatea din Preoria, Africa de Sud, au ajuns la concluzia că obiceiurile alimentare ale femeilor pot avea o influență asupra sexului viitorului lor copil.
Deși bătrânii au afirmat din totdeauna că femeile care consumă mâncăruri sărate aduc pe lume băieții, în timp ce amatoarele de dulciuri devin mame de fetițe, această teorie a fost confirmată științific abia acum.
În urma experimentelor desfășurate pe șoarecii de laborator, specialiștii sud-africani au constatat că femelele cu un nivel scăzut de zahăr în sânge au mai multe șanse să aducă pe lume pui de sex feminin. Cercetătorii au separat șoriceii-mamă în două grupuri. Primului grup, format din 20 de cobai, le-a fost administrat dexametazon, un steroid care menține scăzut nivelul de zahăr din sânge, în timp ce ceilalți 20 de șoricei au urmat un regim normal. După ce au verificat sexul „odraslelor” aduse pe lume de mamele participante la experiment, oamenii de știință au constatat că în cazul primului grup procentul de pui de sex bărbătesc era de 41 la sută, iar în al doilea de 53 la sută. „Nu este încă clar felul în care nivelul de zahăr poate să influențeze sexul copiilor”, a declarat Elisa Cameron, coordonatoarea studiului.
În opinia oamenilor de știință, aceeași situație ar putea apărea și în cazul oamenilor. Obiceiurile alimentare ar putea influența în cazul bărbaților proporția de spermatozoizi cu cromozomi masculini sau feminin, în timp ce la femei ar putea face ca uterul să creeze condiții mai mult sau mai puțin favorabile pentru unul dintre sexe. „Acest studiu ne ajută într-un fel sau altul să înțelegem teoria evoluționistă, potrivit căreia animalele ar fi capabile să aleagă sexul puiului lor”, a mai spus Cameron.