Sănătate

Regimul ideal: Varietate, moderație și echilibru



Regimul ideal: Varietate, moderație și echilibru
Regimul ideal: Varietate, moderație și echilibru

Nu există un aliment ideal, ci numeroase surse naturale de sănătate.
Mitul meniului-minune, care să ne mențină în formă, a fost, din totdeauna, visul nutriționiștilor din lumea întreagă. La fel și preocuparea pentru descoperirea unui singur super-aliment a constituit subiectul a sute de volume. Nutriționiștii au ajuns la concluzia că nu există un aliment perfect, iar un regim ideal trebuie să îndeplinească trei condiții: varietate, moderație și echilibru.
Când alegem un regim – așa cum ne-a precizat Eugen Giurgiu, dr. în biochimie –, trebuie să ținem seama de câteva condiții. Astfel, alimentele pot să fie hrănitoare, dar nu sufocate de calorii. Orice dietă trebuie să conțină fructe, legume, dar și alimente care să aducă necesarul de proteine în organism. De fapt, un meniu moderat este o notă de echilibru. Ca un îndrumar sumar, trecem pe scurt în revistă alimentele care, potrivit specialiștilor, ne mențin sănătatea.
Avocado reprezintă o sursă perfectă de grăsimi mononesaturate, care contribuie la scăderea colesterolului „rău” și la creșterea celui bun. Fructul acesta mai puțin cunoscut de români conține tipul de grăsimi sănătoase. În plus, avocado este bogat în potasiu, cu efecte pozitive asupra musculaturii și acid folic, un protector al inimii noastre.
Oul, acest aliment bogat în proteine sănătoase (în aminoacizi), conține și vitamine antioxidante A și E, dar și minerale cu efect protector asupra sistemului imunitar: calciu, fier, zinc.
Spanacul, de asemenea o sursă sigură de fier, reprezintă și el un tonic al motorului vieții – inima –, datorită magneziului și acidului folic.
Laptele degresat este sursa noastră zilnică de calciu. El conține proteine, vitamina B 12 și echilibrează dieta în zilele când nu consumăm carne. Mai mult, vitamina B12, în opinia specialiștilor, previne cancerul, îmbunătățind și activitatea creierului.
Nucile, alunele de pădure și de pământ protejează sistemului imunitar, datorită aportului de zinc. Magneziul și acizii grași din compoziția sa ne susțin efortul inimii, reducând riscul apariției bolilor cardiovasculare. Dacă luăm în calcul și procentul de calciu și fosfor, în mod sigur consumul nucilor este un beneficiu pentru întregul organism.
Broccoli, considerat de mulți nutriționiști drept un aliment – minune, previne și el apariția cancerului și protejează vederea, prin aportul de vitamina C în special. În plus, cercetările asupra acestei legume au mai scos la iveală și puterea sa de prevenire în cazul bolilor cardiovasculare și a unor defecte la naștere, mai exact spina bifida.
Cartofii dulci reprezintă și ei o foarte bună sursă de betacaroten, vitamina C și fibre, contribuind astfel la o bună digestie, limitând astfel riscul apariției cancerului de colon.
Pepenele verde este un diuretic excelent, datorită procentului de peste 95% apă. Are și vitamine pe care organismul nostru le consumă în fiecare zi: A, B1, B2, C. Obezii îl includ în regimul lor de slăbire.
Afina poate fi considerată un aliment valoros pentru sănătatea noastră. Consumul acestor „bombe cu vitamine” combate majoritatea afecțiunilor cardiace, pulmonare, de vedere, hepatice, renale, digestive, reumatice, pentru a enumera doar câteva dintre cele mai frecvente.
Fasolea, soia, mazărea sunt surse valoroase de fibre, proteine și vitamine. Consumul lor contribuie la o mai bună digestie, întăresc sistemul imunitar, protejează vederea și sunt foarte sățioase.
Usturoiul se numără și el printre alimentele care ne protejează de ravagiile colesterolului, ale bolilor de inimă și virozelor.
Ceaiul verde este o sursă valoroasă de antioxidanți. Vitaminele E și C pe care le conține previn boala canceroasă – a cancerului digestiv, în special.
Somonul este un alt aliment trecut pe lista hranei sănătoase. Conținutul de acizi grași, de proteine și fier îl recomandă în acest sens.
Apa este o sursă esențială pentru supraviețuirea noastră. Asigură hidratarea organismului și elimină toxinele atât de periculoase pentru organele vitale.
Discutând despre alimentele sănătoase, renumitul fito-nutriționist Eric Favre spunea că „orice dietă trebuie să fie echilibrată; nu slăbim mâncând mai puțin, ci mâncând mai bine!”
Sursa: www.adevarul.ro