Parlament de doi lei

Refugiații din Bucovina de Nord și Basarabia și supraviețuitorii ”trenurilor morții”, eliminați de la scutirea de impozite, pe noul Cod Fiscal



Evrei deportați în Transnistria. Foto: Wikipedia
Evrei deportați în Transnistria. Foto: Wikipedia

Românii din Bucovina de Nord și Basarabia care au reușit să se refugieze în România după 28 iunie 1940, când aceste teritorii au fost cedate Uniunii Sovietice, evreii și romii supraviețuitori ai deportărilor în ghetouri și lagăre de concentrare, ai ”trenurilor morții”, precum și toate persoanele persecutate din motive etnice de regimurile instaurate în România cu începere de la 6 septembrie 1940 până la 6 martie 1945 nu mai beneficiază, din acest an, de scutiri la plata impozitelor locale. Noul Cod Fiscal adoptat de Camera Deputaților cu 279 de voturi ”pentru” și 8 ”împotrivă” și de Senat cu 130 de voturi „pentru”, 4 voturi „împotrivă” și o abținere prevede că de scutiri beneficiază doar românii care au fost persecutați din motive politice, de la 6 martie 1945.
Discriminarea făcută de parlamentari prin noul Cod Fiscal valabil de la 1 ianuarie 2016 lovește în aproape 2.700 de suceveni cu vârste cuprinse între 71 și 76 de ani ale căror drepturi au fost conferite de Legea nr. 189/2000 privind aprobarea Ordonanței Guvernului nr.105/1999 pentru modificarea și completarea Decretului-lege nr.118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum și celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri, republicat, cu modificările ulterioare.
La capitolul referitor la scutirile de impozite datorate administrațiilor locale, noul Cod Fiscal face referire doar la categoriile de persoane prevăzute de Decretul-lege nr. 118/1990.
Acest lucru ridică serioase dubii asupra coerenței legislative a Parlamentului pentru că prima întrebare care se ridică este aceea dacă legiuitorul poate să acorde facilități în baza unui act normativ, respectiv Decretul nr. 118/1990, care a fost modificat printr-o ordonanță a Guvernului – nr. 105/ 1999 și aprobat printr-o lege – nr. 189/2000.
700 de foști refugiați și deportați etnic sunt invitați de Primăria Suceava să-și achite impozitele locale
Din motive de neînțeles, noul Cod Fiscal se duce la prima formă a actului normativ referitor la persoanele persecutate, respectiv Decretul 118/1990, care îi are în vedere doar pe cei persecutați politic.
Ordonanța nr.105/1999 a corectat acest lucru, textul a fost aprobat prin legea nr.189/2000, iar ulterior au mai survenit modificări prin încă 17 ordonanțe de urgență și legi, ultima fiind Legea nr.71/2015.
Primăria Suceava a început deja să informeze prin adrese cei circa 700 de suceveni din categoriile prevăzute în Legea nr.189/2000 că din acest an nu mai beneficiază de scutire la plata impozitelor și taxelor locale și îi invită să vină să-și achite obligațiile fiscale. Directorul executiv din cadrul primăriei, Elisabeta Văideanu, ne-a declarat, ieri, că deși Legea nr.189/2000 este de aprobare a ordonanței care completează Decretul nr.118/1990, cu referire atât la persecuțiile politice, cât și la deportări, la primul articol se modifică titlul ordonanței, care rămâne doar cu persecuțiile din motive etnice. ”Prin lege s-a modificat titulatura, care nu mai este «de completare», ci se referă doar la persoanele persecutate din motive etnice, iar noul Cod Fiscal nu prevede această categorie de persoane ca beneficiare de scutiri. Sunt acordate facilități doar celor prevăzuți în Decretul nr.118/1990 și aceștia sunt persecutații politic”, a precizat directorul Văideanu.
Prin urmare, puținii români supraviețuitori ai prigoanei sovietice refugiați din Bucovina de Nord și Basarabia, ori evreii și romii care au scăpat din prizonierat, deportări și lagăre de concentrare, toți peste 71 de ani, sunt șterși cu buretele din rândul celor care merită să beneficieze de scutiri la taxe și impozite locale. Parlamentarii au apreciat că nu e cazul ca suferințele lor să fie compensate la fel ca cele ale foștilor deținuți politici.


Refugiați din Basarabia, 1940. Foto: historia.ro
Refugiați din Basarabia, 1940. Foto: historia.ro
Evrei deportați în Transnistria. Foto: Wikipedia
Evrei deportați în Transnistria. Foto: Wikipedia


Recomandări

Barna, proiect legislativ pentru scutirea de impozit pe venit pentru românii care se întorc în țară

Angelica Fădor a inițiat o lege prin care persoanele persecutate politic, deportații și prizonierii de război vor beneficia de o serie de facilități

Scutirile la plata impozitelor pentru soții veteranilor și văduvele de război, reitroduse de Ministerul Finanțelor