Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a lansat un apel către oamenii din întreaga lume, subliniind că zahărul ar trebui să compună mai puțin de 5% din ceea ce consumăm într-o zi, dacă dorim să evităm riscurile la adresa sănătății asociate acestui aliment, cum ar fi creșterea în greutate și cariile.
OMS a publicat noi recomandări referitoare la consumul de zahăr, bazându-se pe „totalitatea dovezilor referitoare la legătura dintre consumul de zahăr, greutate corporală și apariția cariilor dentare”.
Printre zaharurile incluse în recomandarea de 5% se numără monozaharidele și dizaharidele care sunt adăugate în alimente de producători, bucătari și de consumatori și zaharurile prezente în mod natural în miere, siropuri, sucuri de fructe și concentrate de fructe.
„OMS recomandă reducerea consumului de zahăr de-a lungul întregii vieți”, se arată în comunicatul dat publicității de agenția ONU.
Specialiștii afirmă că nivelul de 5% ar trebui să fie o țintă pe care fiecare om ar trebui să încerce să o atingă (în jargonul OMS, fiind vorba despre o „recomandare condițională”), dar OMS a reiterat și o „recomandare puternică” prin care susține că zahărul nu ar trebui să depășească nivelul de 10% din totalul energiei consumate într-o zi.
„Există motive de îngrijorare tot mai mari referitoare la faptul că zahărul din alimentație, mai ales sub forma băuturilor îndulcite, duce la creșterea consumului total de energie și poate duce la reducerea consumului de alimente care conțin calorii mai potrivite din punct de vedere nutrițional”, afirmă specialiștii OMS.
„Acest lucru poate duce la o dietă nesănătoasă, la creșterea în greutate și la un risc sporit de afecțiuni cardiace, diabet și cancer”, avertizează Organizația Mondială a Sănătății.
Cinci la sută din totalul consumului de energie zilnic este echivalentul a 25 grame de zahăr pe zi pentru un adult cu indice de masă corporală normal.
Surse: Reuters, OMS