Reducerea cantității de sare din alimentația copiilor poate contribui la menținerea unei greutăți echilibrate, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii britanici, publicat în revista Hypertension și preluat de Reuters.
Copiii care consumă mai puțină sare au tendința de a bea mai puține băuturi carbogazoase și prezintă probabilități mai mici de a se îmbolnăvi de hipertensiune și obezitate la vârsta adultă, spun cercetătorii de la St. George’s University, Londra, autorii studiului.
O reducere a cantității de sare din alimentație în copilărie poate contribui la micșorarea riscurilor de infarct și accident cerebral.
„Băuturile dulci sunt o sursă semnificativă de calorii”, a explicat medicul Feng He. „Studii anterioare au indicat că un consum mare de băuturi carbogazoase dulci este asociat cu obezitatea în rândul copiilor”, a adăugat acesta.
„În cazul în care copiii cu vârsta între 4 și 18 ani reduc consumul de sare cu 50%, se va înregistra și o scădere a consumului de băuturi dulci, cu aproximativ două doze pe săptămână, ceea ce înseamnă o reducere de 250 de calorii”, a spus acesta.
Cercetătorii au utilizat date dintr-un studiu național din 1997, la care au participat peste 2.000 de persoane, cu vârste între 4 și 18 ani. 1.600 de participanți la studiu au avut jurnale în care s-au scris cantitățile de mâncare și băutură consumate. „Am descoperit că acei copii care aveau o dietă săracă în sare consumau mai puține lichide”, a spus He. „Am estimat că o reducere cu un gram de sare din dieta zilnică este echivalentă cu reducerea consumului de lichide cu 100 de grame” și al celui de băuturi dulci cu 27 de grame, a adăugat acesta.
Aceste rezultate au rămas valabile și după ce s-a luat în calcul vârsta, sexul, greutatea corporală și activitățile fizice.
Cercetătorii sfătuiesc părinții să analizeze cu atenție etichetele produselor, să aleagă produse sărace în sare și să nu pună solnița pe masă.
Potrivit Asociației de Cardiologie Americane (American Heart Association), adulții sănătoși ar trebui să consume zilnic maxim 2,3 grame de sare (o linguriță).
Americanii și britanicii consumă 75% din această cantitate recomandată de sare din alimente procesate, precum mezelurile și conservele.
Reducerea consumului de sare contribuie menținerea unei greutăți echilibrate
