Un număr de 300 de bucătari au stabilit, duminică, un nou record Guinness pentru cea mai mare salată taboulé din lume, una dintre cele mai cunoscute specialități din gastronomia libaneză, informează AFP.
Sub supravegherea unui reprezentant al Guinness World Records, 250 de bucătari și 50 de maeștri bucătari de la Școala publică de gastronomie din Liban au preparat o salată taboulé uriașă, de peste 3,5 tone, pentru care au fost necesare 1.600 de kilograme de pătrunjel, 1.500 de kilograme de tomate și 420 de kilograme de ceapă.
Sâmbătă, 250 de bucătari libanezi au stabilit un alt record Guinness, pentru cel mai mare platou cu hummus, preparând împreună peste două tone din acest piure de năut.
Organizatorii au anunțat că acesta este „un eveniment patriotic de amploare națională”, vizând să revendice caracterul libanez al hummusului, dar și al salatei taboulé.
Cele două feluri de mâncare sunt obiectul unei dispute culturale între Israel și Liban – doi vecini aflați în război -, în ceea ce privește originea și naționalitatea lor.
Hummusul este un amestec de năut, pastă de susan, ulei de măsline, suc de lămâie și usturoi. Taboulé este o salată din bulgur (crupe de grâu), pătrunjel, ceapă, roșii tocate, ulei de măsline și suc de lămâie.
În august, în orașul Ehden, situat în nordul Libanului, a fost stabilit recordul pentru cel mai mare „kebbe” din lume, un fel de chiftea preparată din carne tocată, iaurt și bulgur.