Ministerul Educației Naționale a publicat, joi, notele cu care elevii care au susținut evaluarea națională urmează să fie admiși în învățământul liceal de stat în acest an.
Pentru cei peste 6.700 de absolvenți ai ciclului gimnazial nu au fost surprize, dat fiind faptul că imediat cum au fost afișate rezultatele examenului de evaluare națională, aceștia au putut să-și calculeze media de admitere la liceu. Aceasta este alcătuită din media de la evaluarea națională (75%) și din media anilor de gimnaziu (25%).
La nivelul județului Suceava, 800 dintre elevii care în această vară au încheiat socotelile cu ciclul gimnaziul nu au reușit să obțină o medie de admitere peste 5. Pentru ei, atât notele de la examenul de evaluare, cât și notele din gimnaziu au fost mediocre.
Dintre aceștia, 28 au medii de admitere mai mici de 3, 2,26 fiind cea mai mică medie din județ, aceasta aparținând unui absolvent al Școlii Gimnaziale Slătioara.
De menționat că indiferent de medii, toți absolvenții vor fi admiși la liceu. Inclusiv elevii cu note sub 5 vor ajunge să studieze într-o formă de învățământ, întrucât învățământul obligatoriu este de zece clase.
În 2013, numărul elevilor cu medii de admitere mai mici de 5 a fost de 168, în 2012 a fost 391, iar în 2011 au fost 148 de absolvenți cu medii foarte mici.
Cinci absolvenți cu 10 pe linie
Cinci absolvenți din județul Suceava au medii de admitere de 10. Nici unul nu a urmat studiile gimnaziale în cadrul unei unități din municipiul Suceava, ba mai mult, primii zece elevi cu cele mai mari note de admitere nu sunt de la școli din municipiul reședință de județ.
Au medii de admitere 10 următorii: Ștefania Chelba, de la Școala Gimnazială „Bogdan Vodă” Rădăuți, Maria Alexandra Cîrceie, de la Școala Gimnazială Nr. 1 Vatra Dornei, Diana Ioana Cîrlan, de la Școala Gimnazială Bosanci, Amallya Elena Ustrate și Cezara Andreia Marcu, de la Școala Gimnazială Nr. 1 Gura Humorului.
Totodată, alți patru elevi au note de admitere de 9,99, iar 28 au medii de admitere între 9,90 și 9,99.
837 de elevi au note de admitere de între 9 și 9,90.
Anul trecut, într-un top realizat în funcție de media aritmetică a mediilor de admitere din fiecare școală,în fruntea clasamentului s-au aflat absolvenții claselor de gimnaziu de la Colegiul Național “Petru Rareș” Suceava, cu media de 9,47. Următoarele două poziții ale ierarhiei erau completate de Școala Gimnazială Nr. 3 Suceava, cu media de 9,08, și CN “Nicu Gane” Fălticeni, cu aceeași medie.
Pe primele zece poziții se mai clasau următoarele unități: Colegiul Tehnic “Lațcu Vodă” Siret (9,04), Școala Gimnazială Ulma (8,84), Școala Gimnazială “Teodor Bălan” Gura Humorului (8,78), Școala Gimnazială “Bogdan Vodă” Rădăuți (8,76), Școala Creștină “Filadelfia” (8,71), CN ”Mihai Eminescu” Suceava (8,70) și Școala Gimnazială Plopeni (8,65).
Elevii află la ce liceu sunt admiși pe 15 iulie
Absolvenții de gimnaziu, însoțiți de părinți și diriginți, trebuie să completeze fișele de înscriere la liceu în perioada 4-8 iulie. În funcție de liceul pentru care s-au hotărât să opteze, elevii vor completa codurile respectivelor instituții pe fișele de înscriere.
Completarea acestor fișe este o acțiune ce trebuie tratată cu maximă atenție de elevi și de părinții acestora, deoarece eventualele greșeli pot trimite elevul la un liceu pe care nu și-l dorește.
Prima etapă a repartizării computerizate a candidaților va avea loc pe 15 iulie, iar afișarea rezultatelor va avea loc pe 16 iulie, la școlile în care aceștia au învățat, precum și la liceele la care au fost repartizați.
Repartizarea se face ordonând candidații descrescător, după mediile de admitere.
A doua etapă de admitere va avea loc în perioada 16-31 iulie. Repartizarea computerizată a candidaților din etapa a doua de admitere va avea loc în 24 iulie. În etapa a treia de admitere în licee, repartizarea computerizată va avea loc pe 4-5 septembrie.
Locuri pentru toată lumea în liceele din județ
Pentru învățământul liceal cu frecvență zi au fost aprobate 6.496 de locuri, pentru învățământul profesional cu durata de doi ani – 1.120 de locuri, iar pentru cel cu durata de trei ani – 1.232 de locuri.
Oferta, pe filiere, profiluri și specializări a fost avizată în Comitetul Local de Dezvoltare a Parteneriatului Social, în cazul învățământului profesional și tehnic fiind condiționată de criterii specifice (baza materială corespunzătoare specializărilor, resurse umane calificate, existența și disponibilitatea agenților economici de a realiza parteneriate).
Care sunt cele mai vânate licee din județ?
La finele anului trecut, peste 5.500 de elevi de clasa a VIII-a din întreg județul au participat la un sondaj de opinie referitor la liceele spre care ei doresc să se îndrepte.
Colegiul „Petru Rareș” este liceul din municipiul Suceava care se află în topul preferințelor viitorilor liceeni, 311 elevi de clasa a VIII-a exprimându-și interesul pentru această unitate. Poziția a doua este ocupată de Colegiul Național „Mihai Eminescu” Suceava, urmat de Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir”, Colegiul Național „Ștefan cel Mare” Suceava, Liceul cu Program Sportiv și Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu”.
În Rădăuți, cei mai mulți viitori liceeni (403) au declarat că vor să urmeze cursurile Colegiului Tehnic, în Fălticeni, în topul liceelor este Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu”, iar la Câmpulung Moldovenesc, cel mai căutat este Colegiul Național „Dragoș Vodă”.