Purificare

Recomandările medicului în timpul postului



Din punct de vedere al medicului, postul este perceput ca o schimbare a regimului alimentar. Are loc trecerea de la o alimentație bazată în principal pe alimente conservate, de origine animala, la o alimentație în principiu de origine vegetală, având bază în oferta de primăvară, leguminoasă țn special, care creează un aport de vitamine și minerale ce ajută organismul să treacă peste astenia de primăvară.
Este recomandată o alimentație din care să lipsească carnea, ouăle, untul și laptele.
O dată cu trecerea la alimentația de post are loc o scădere a aportului de proteine și grăsimi de origine animală. Acestea asigură o senzație de sațietate de durată mai lungă datorită digestiei mai greoaie. Astfel, poate apărea necesitatea că de la un regim de 3-4 mese principale zilnic să se treacă la 4-5 mese/zi, lucru absolut normal. Se va urmări o dozare adecvată a porțiilor din punct de vedere caloric, pentru a nu apărea o supra/subalimentare.
Restaurantele și patiseriile oferă meniuri cu mâncare de post perioada următoare, de la creme de legume, ciorbe de cartofi și până la pizza de post.
Alimente care nu se mănâncă
oua
lapte
brânză
carne
unt
smântână, toate produsele lactate
Alimente care se mănâncă
orice produs din soia, carne de soia, lapte de soia, iaurt de soia
legume și fructe
halva
biscuiți
produse de patiserie fără ouă, lapte, brânză, unt, carne
miere, dulcețuri
fulgii de orice fel, orz, ovăz, porumb
murături
mămăligă
zacuscă
măsline
baclava
fructe uscate



Recomandări

„Viață sustenabilă”: proiectul care le-a arătat elevilor Liceului Teoretic „Iorgu Vârnav Liteanu” din Liteni că sănătatea începe din farfurie

„Viață sustenabilă”: proiectul care le-a arătat elevilor Liceului Teoretic „Iorgu Vârnav Liteanu” din Liteni că sănătatea începe din farfurie
„Viață sustenabilă”: proiectul care le-a arătat elevilor Liceului Teoretic „Iorgu Vârnav Liteanu” din Liteni că sănătatea începe din farfurie

Cockteil…cu amor, umor și poezie. România, de ieri, de azi…(1)