Deși ficatul se poate regenera rapid, alimentația necorespunzătoare și excesele dăunează funcționării lui. Primele semne ale îmbolnăvirii sunt îngălbenirea pielii, mâncărimi supărătoare, oboseală cronică, stări de vomă și pierderea poftei de mâncare.
Pentru a preveni afecțiunile ficatului, este necesar să ținem cont de câteva recomandări, privind indicații și contraindicații referitoare la stilul de viață și alimentație.
Vom spune:
NU: zahărului alb rafinat, care ne agresează ficatul și pancreasul prin simpla sa concentrație. Neconținând nici unul dintre fermenții necesari bunei sale asimilări; el constrânge ficatul să acopere această carență cu prețul unui efort suplimentar care îl face să furnizeze el însuși substanțele deficitare.
DA: mierii naturale, fructelor proaspete (în special lămâile) și fructele uscate dulci, care vor putea înlocui foarte avantajos zahărul alb.
NU: sării recristalizate și rafinate, care este un alt produs chimic pur (clorura de sodiu).
DA: sării marine nerafinate, purtătoare de viață și vehiculatoare a unor subtile fluide benefice.
NU: uleiurilor rafinate, margarinei și grăsimilor animale, nefaste pentru sănătatea noastră. În ceea ce privește grăsimile animale, ele sunt acelea care accelerează necroza celulelor hepatice.
DA: uleiurilor obținute prin presare la rece. După cum se știe, acestea luptă eficient împotriva colesterolului.
NU: conservelor. Pentru a se păstra fără să se altereze, alimentele trebuie să fie fierte de mai multe ori, adăugându-li-se și anumite substanțe chimice de sinteză (conservanți).
DA: legumelor și plantelor crude sau fierte numai atât cât trebuie: morcovii, sfecla, varza, anghinarea, țelina, păpădia, prazul sau usturoiul care fluidifică secrețiile bilei, vindecă hepatita și restabilesc pe cale naturală funcțiile hepatice.
NU: pâinii albe, pastelor făinoase și produselor de patiserie. Prezența atâtor elemente nefaste, combinată cu carența în vitamine, enzime și săruri minerale obosesc rapid ficatul, care nu mai poate asigura digestia și neutralitatea lor.
DA: pastelor din făină integrală și pâinii integrale, care ar trebui să constituie baza alimentației noastre. Într-adevăr, toate vitaminele și aminoacizii pe care îi putem găsi în făina necernută protejează în mod natural celula hepatică împotriva agresiunii toxinelor.
NU: cărnurilor și mezelurilor. Să ne reamintim că ele sunt pline de proteine de proastă calitate, cum s-ar spune, fiind deja folosite de animalele din care provin. Aceste proteine sunt însoțite de toxine și deșeuri a căror asimilare ne epuizează foarte mult organele digestive.
DA: ciupercilor, legumelor uscate, brânzeturilor naturale și ouălelor, care în viitor vor înlocui cu succes cărnurile și mezelurile, proteinele lor pure sunt de primă calitate, ele îi permit ficatului să se refacă fără să-l polueze cu toxine.
NU: alimentelor sintetizate chimic, medicamentelor alopate (numai atunci când le putem înlocui cu remedii naturiste, total nenocive), tutunului și alcoolului. În contact cu aceste veritabile otrăvuri, un mare număr de celule hepatice mor, iar vasele sanguine se rigidizează, devenind mai fragile și pierzând și o parte din capacitatea lor circulatorie.
DA: alimentelor naturale care ne ajută să ne dezintoxicăm. Dacă vom înlocui otrăvurile alimentare cu elementele de construcție conținute în alimentația biologică, ficatul se va reconstitui și va funcționa din nou la parametrii săi normali.
NU: surmenajului și sedentarismului, suprasolicitării fizice și intelectuale, angoasei și fricii, care constituie tot atâtea otrăvuri ce ne intoxică celulele corpului.
DA: relaxării profunde efectuate cu rol terapeutic și exercițiilor fizice în aer liber (cel mai bine ar fi la mare sau la munte), care ne vor salva din acest pericol.
Psiholog Mihai MOISOIU
Mihai MOISOIU
psiholog
Telefon: 0753937223
www.nearyou.eu