Secetă

Râurile au ajuns firicele de apă din cauza lipsei precipitațiilor



Râul Suceava are un debit foarte scăzut
Râul Suceava are un debit foarte scăzut

Lipsa precipitațiilor din această iarnă a dus la un record negativ neegalat de mai bine de zece ani. Debitele principalelor cursuri de apă din județul Suceava indică cifre cu adevărat îngrijorătoare. De exemplu, râul Siret avea la intrarea în țară un debit de 2,43 mc/secundă față de un debit mediu multianual de 13 mc/s. La Huțani, situația era chiar și mai sumbră, debitul râului Siret fiind de 1,51 mc/s, de 10 ori mai mic față de debitul mediu multianual.
Pentru râul Suceava, cifrele sunt asemănătoare. La Brodina debitul era de 1,49 mc/s, față de o medie multianuală de 4,45 mc/s, în timp ce la Ițcani debitul lunii ianuarie 2020 era de 4,33 mc/s, comparativ cu un debit mediu multianual de 17,2 mc/s.
Râul Moldova avea la Gura Humorului un debit de 6,06 mc/s, în condițiile în care debitul mediu multianual a fost calculat la 19,8 mc/s. Situația se prezintă similar și pentru râul Bistrița, care, spre exemplu, la Dorna Arini are un debit de 5,64 mc/s, în timp ce debitul mediu multianual este de 25 mc/s.
Daniel Drăgoi, directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Suceava, a precizat că în luna ianuarie debitele râurilor sunt, în general, mai mici, dar cele înregistrate în acest an reprezintă un minim al ultimilor 10 ani.
„Precipitațiile au fost foarte puține, indiferent că vorbim de ploi sau zăpezi, iar din acest motiv avem debite așa scăzute. Au existat și acumulări de gheață, dar pentru că nu a fost debit mare nu au apărut probleme. Așteptăm să vedem cum va evolua situația în perioada următoare din punct de vedere al precipitațiilor”, a arătat Daniel Drăgoi.
Pentru culturile agricole este nevoie de precipitații însemnate cantitativ
Nici pentru culturile agricole lipsa acestor precipitații nu este un indicator încurajator. Potrivit lui Haralampie Duțu, directorul Direcției Agricole Suceava, umiditatea în stratul arabil este mică, dar încă nu a atins un nivel critic.
„În stratul situat între 0-20 centimetri situația este oarecum acceptabilă, iar culturile de toamnă nu sunt afectate. Din păcate, în stratul 20-100 cm cantitatea de apă este nesemnificativă, chiar spre zero. Sperăm ca în perioada următoare să avem parte de precipitații însemnate cantitativ, pentru că altfel ne vom confrunta cu probleme serioase pentru culturile agricole”, a arătat Haralampie Duțu.
Potrivit datelor existente la Direcția Agricolă, în județul Suceava au fost însămânțate în toamnă 21.500 ha cu grâu, 2.100 ha cu secară, 2.100 ha cu triticale, 2.000 ha cu orz și orzoaică și 2.000 ha cu rapiță.
Vestea bună venită de la meteorologi este că în zilele următoare va ploua și va ninge în cantități mai mari, iar dacă acest lucru se va întâmpla situația prezentată mai sus s-ar putea ameliora semnificativ.



Recomandări

Deficit mare de umiditate în solul agricol. Cantitățile de precipitații au fost scăzute în toamnă și dezastruoase în debut de 2025