Anul 2014 a debutat cu o creștere a numărului de șomeri în județul Suceava, rata șomajului apropiindu-se de 7%. Conform datelor contabilizate de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Suceava, la finele lunii ianuarie rata șomajului din județ s-a cifrat la 6,87%, în creștere cu 0,44% față de decembrie 2013.
Anca Capverde, purtătorul de cuvânt al AJOFM Suceava, a explicat care ar fi cauzele acestei creșteri: “Creșterea apare cu precădere de la șomerii care nu beneficiază de indemnizație și care solicită intrarea în evidențele noastre pentru a obține ajutoare alimentare finanțate din fonduri europene sau pentru a-și îndeplini obligația legală de căutare a unui loc de muncă, înainte de a beneficia de venitul minim garantat. Trendul crescător al ratei șomajului este specific și repetitiv pentru această perioadă a anului, în care și activitățile economice din anumite domenii intră în stagnare”.
Anca Capverde a făcut referire în special la domeniul construcții, în care iarna se fac de regulă disponibilizări sezoniere.
În cifre, în județ sunt înregistrați oficial 17.298 de șomeri.
Trebuie precizat că pe parcursul anului trecut rata șomajului a fost între 5 și 6,4%. Cei mai puțini șomeri au fost în perioada verii, în timp ce în primele și ultimele luni ale anului trecut, practic în sezonul rece, a crescut numărul persoanelor fără loc de muncă. De precizat că în ultima parte a anului 2012, conform datelor Diecției Județene de Statistică, rata șomajului a fost semnificativ sub 6%.
Așadar, o analiză pe termen mai lung indică în mod clar o creștere a numărului de șomeri.
Conform evidențelor AJOFM Suceava, cei mai mulți șomeri sunt concentrați pe zona Suceava și Fălticeni (municipiu și localitățile limitrofe). Mulți șomeri sunt și în zona Rădăuți, în timp ce numărul cel mai mic de suceveni care figurează oficial fără loc de muncă sunt din zonele Câmpulung Moldovenesc și Vatra Dornei.
Mai trebuie amintit că oferta de locuri de muncă preponderentă promovată de AJOFM Suceava este pentru municipiul Suceava, în timp ce pentru șomeri din alte zone ale județului posturile vacante pot fi numărate pe degete.