Fiecare primăvară vine cu o nouă provocare pentru Vasile Mătrășoaia, legumicultorul din Bursuceni căruia îi place să experimenteze noi și noi soiuri. Nici anul acesta nu face excepție, iar miile de răsaduri plantate în urmă cu câteva săptămâni sunt pregătite pentru a rodi într-o explozie de culoare.
Și cum fiecare sezon vine cu o noutate, nici acesta nu face excepție. Printre noutăți se numără castravetele de iarnă, care se păstrează peste iarnă fără a se usca.
Roșiile sunt cultivate în număr mare. Mai exact, este vorba de 60 de soiuri dintre cele mai diverse, dintre care 25 sunt loturi demonstrative. Printre acestea se regăsesc roșiile negre, aclimatizate la Stațiunea de Cercetare de la Buzău, dar și roșia pom perenă. Acesta din urmă intră în vegetație la 60 de zile și apoi produce permanent.
O altă noutate este dovleacul tip șarpe, util pentru reglarea acidului uric din organism. În aceeași categorie a noutăților se înscrie spanacul urcător, originar din India, care ajunge chiar și până la 20 de metri.
Vasile Mătrășoaia va experimenta și un soi de oregano cu trei mirosuri. Întrebat care sunt acestea, legumicultorul din Bursuceni a spus că așteaptă cu interes și curiozitate să vadă cu ochii lui acest tip de oregano.
Un nou solar construit pe 22 de ari, o altă noutate marca „Mătrășoaia”
Iar „Stațiunea Experimentală Mătrășoaia” nu se oprește aici. Pe terenul situat la Dumbrăveni, acolo unde recent și-a construit un nou solar pe o suprafață de 22 de ari, se vor regăsi și alte plante sau legume inedite.
Printre cele nouă sortimente de mentă se numără una din India, iar cele 13 tipuri de busuioc vor avea, printre altele, miros de lămâie, trandafir sau mir.
„Colecția” de legume cuprinde și 14 sortimente de vinete, noutatea în acest domeniu fiind vinetele verzi, aduse la Stațiunea de Cercetare de la Buzău. Dintre legume nu puteau lipsi ardeii, 15 soiuri de ardei gras și 9 soiuri de ardei capia.
Și alte stațiuni de cercetare, cum ar fi cele de la Brașov sau Târgu Secuiesc, și-au făcut loc în ferma de legume a lui Vasile Mătrășoaie. Produsele pe care le propun cele două stațiuni sunt cartofii românești.
Tot ca noutate sunt arahidele, mai exact alunele de pământ, dar și cartoful dulce de Dăbuleni.
„Plăcerea mea este să văd legumele și plantele cum cresc, cum prind viață. Pentru mine sunt mai importante ca oamenii, pentru că unii oameni mint și nu sunt corecți, dar plantele și legumele au o poveste a lor, pe care eu am învățat-o de-a lungul timpului. Și cum îmi place să văd și alți «copii» care cresc, aduc an de an soiuri și sortimente noi, pe care încerc să le aclimatizez în această zonă a țării. Dacă aș avea și oameni cu care să pot lucra tot terenul mulțumirea mea ar fi deplină. Din păcate, cei mai mulți preferă să stea degeaba în loc să lucreze și să câștige un ban cinstit”, a mărturisit Vasile Mătrășoaia.




