Biserica a stabilit câteva reguli de postire. Zilele rânduite pentru ajunare, abținerea totală de la mâncare și băutură, sunt lunea și marțea din prima săptămână a Postului, iar în ultima săptămână a postului, numită și a patimilor, se ajunează luni, marți, miercuri, vineri și sâmbătă. În aceste zile se pot consuma seara pâine și apă.
În zilele de miercuri din post se ajunează până seara, când se consumă pâine și legume fierte, fără untdelemn. În celelalte zile din săptămână, din tot timpul Postului Mare, se mănâncă o singură dată pe zi, seara, hrană uscată, iar sâmbăta, și untdelemn și puțin vin. În toată această perioadă sunt două dezlegări la pește pe 25 martie, de Buna Vestire, și pe 4 aprilie de Intrarea Domnului în Ierusalim. Postul alimentar trebuie însoțit de abstinența sexuală, dar mai ales de conduita morală. Spre sfârșitul Postului, credincioșii trebuie să se spovedească și apoi, dacă primesc dezlegare din partea părintelui duhovnic, să primească Sfânta Împărtășanie. Este importantă starea de spirit pe care o au credincioșii în această perioadă. În Postul Paștelui nu se fac cununii religioase. (www.crestinismortodox.ro)