Ca de obicei constantăm cu mare satisfacție că fenomenul de trezire și reinoire a originarilor din România capătă mereu noi forme de manifestare. Așa am aflat cu mare plăcere că mai zilele trecute că pe lângă manifestările curente obișnuite au avut loc concomitent în diferitele locuri ale Israelului, așa zisele întâlniri prietenești, ele desfășurându-se sub o adevărată denumire simbolică de:„Rădăcini Românești”.
Așa se face că nu demult într-o mică localitate a luat ființă un mic grup pe Facebook intitulat „Rădăcini Românesti”, care de la un număr relativ redus, a ajuns în momentul de fața la circa 10.000 de membrii. Grupul se intitulează, liber, iar gândurile, opiniile sau dorințele lor se exprimă fără impuneri sau piedici în ideele lor. Intâlnirile lor au loc în diferite locuri, în case particulare, biblioteci, case de cultură, neexcluzând chiar restaurantele sau în parcuri. Demn de remarcat că în astfel de întâlniri am asistat și la scene mai mult decât interesante, mulți întâlnindu-și mulți prieteni și chiar membrii apropiați ai famililor lor ale căror contacte s-au pierdut de a lungul vremurilor.
Vorbind de grupul in speta, reamintind ca obiectivul lor este larg deschis din toate punctele de vedere, cu condiția respectării onoarei fiecărui membru al grupului…
La una din întâlnirile amintite a fost prezentă și E.S. Doamna Andreea Păstârnac Ambasadoarea României în Israel care într-o ebraică cursivă, curgătoare și curată, pe lângă mulțumirile de rigoare adresate celor prezenți, a vorbit și subliniat despre excelentele relații de prietenie și colaborare între aceste două state prietene, unde originarii din România constituie o verigă de preț în consolidarea tuturor structurilor dintre cetățenii statului Israel și poporul român…
Din larga și bogata „suită” de activități de acest gen a-și mai aminti de colaborarea reușită și fructoasă dintre Institutul Cultural Român (ICR) din Tel Aviv care împreună cu Academia de Muzică din Ierusalim au organizat un interesant concert cu participarea sopranei Anna Maria Condacse, absolventă a Academiei de Muzică din București, clasa profesoarei Arta Florescu. Acompaniată în mod ideal de pianistul Ido Ariel, profesor al Academiei locale, programul s-a axat pe lucrările unor compozitori români, ca: Tiberiu Brediceanu, George Enescu, Nicolae Bretan sau Pascal Bentoiu, ea abordând tot odată și un interesant ciclu al Felicei Donceanu. Neuitând și interpretarea ei cu o dicție perfectă de neegalat într-o ebraică de apreciat a cântecul israilean, „ Eli, Eli”, concertul ei stârnid adevărate ropote de aplauze prin vocea expresivă și frumoasă, transformânt toată interpretarea ei și a concertul în sine într-o adevărată capodoperă interpretativă de neuitat.
de Iosef’Ioju Haimovici