Soluție finală

Purtat în cătușe și acuzat public, fostul prefect Florin Sinescu a fost găsit nevinovat după aproape trei ani de cercetări



Purtat în cătușe și acuzat public, fostul prefect Florin Sinescu a fost găsit nevinovat după aproape trei ani de cercetări
Purtat în cătușe și acuzat public, fostul prefect Florin Sinescu a fost găsit nevinovat după aproape trei ani de cercetări

Nu mai puțin de 10 soluții de clasare dintr-un total de 11 fapte care i s-au imputat lui Florin Sinescu, fost prefect al județului Suceava, au fost formulate de un procuror al Direcției Naționale Anticorupție, Serviciul Teritorial Suceava. Practic, după aproape trei ani de anchete, fostul prefect a fost găsit nevinovat. Asta în condițiile în care în februarie 2015 a fost supus unui adevărat supliciu public de către aceeași instituție care acum constată că faptele pentru care a fost acuzat nu-i sunt imputabile. O anchetă și niște acuzații pe care Silvia Tudor, avocata lui Florin Sinescu, le-a catalogat de la bun început ca „ridicole, fără substanță și lipsite de probe”.
Acuzațiile punctuale și soluțiile de clasare
Monitorul de Suceava vă prezintă în cele ce urmează motivele punctuale prezentate de procurorii DNA în ceea ce privește cele 10 soluții de clasare.
Pentru infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, constând în aceea că nu a emis ordinul privind statutul aleșilor locali, de încetare din funcția de primar al comunei Udești a lui Săvel Botezatu, s-a dispus clasarea „întrucât fapta nu a fost săvârșită cu forma de vinovăție prevăzută de legea penală”.
Pentru infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, constând în aceea că în calitate de prefect al județului a exercitat deficitar și subiectiv controlul de legalitate asupra hotărârilor Consiliului Local Udești prin care s-a aprobat concesionarea prin încredințare directă a suprafeței de 700 ha, pășune comunală a comunei Udești, către ACUAP OADICI Udești, s-a constatat că fapta nu este prevăzută de legea penală.
Pentru infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, constând în ingerința lui Florin Sinescu, în toamna anului 2012, în activitatea unei instituții publice, respectiv Centrul Județean al APIA, în afara cadrului legal și oficial urmărind ca scop aprobarea de către funcționarii APIA a subvențiilor către Consiliul Local Udești pentru campania 2012, deși nu erau îndeplinite condițiile de eligibilitate, s-a constatat că fapta nu este prevăzută de legea penală.
Pentru infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, constând în ingerința acestuia în activitatea unei instituții publice, respectiv funcționari ai Administrației Județene a Finanțelor Publice Suceava și reprezentanții SC TEST PRIMA SRL, în afara cadrului legal și oficial, urmărind ca scop deblocarea conturilor primăriei Brodina, s-a constatat că fapta nu este prevăzută de legea penală.
Pentru infracțiunea de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, constând un ajutor dat fostului primar din Brodina, Vasile Viorel Melen, s-a constatat că fapta nu este prevăzută de legea penală.
Pentru infracțiunea de tentativă la abuz în serviciu contra intereselor publice, constând în ingerința lui Florin Sinescu, în afara cadrului legal, pe lângă funcționari ai OCPI Suceava, ai Comisiei locale de Fond Funciar Moldovița și un inginer topo, pentru a-i întocmi documentația necesară eliberării unui titlu de proprietate pentru socrii săi, deși documentația era incompletă și nu dovedea dreptul de proprietate al acestora, s-a constatat că fapta nu este prevăzută de legea penală.
Pentru infracțiunea de conflict de interese, constând în semnarea unui act și luarea unei decizii, în calitate de prefect al județului Suceava, ce are legătură cu numirea în comisia de concurs pentru postul de șef serviciu la ITM Suceava, la care a participat soția sa, a unor subordonați care au declarat-o admisă, s-a stabilit că fapta nu există.
Pentru infracțiunea de instigare la abuz în serviciu, constând în intervenția prefectului Florin Sinescu pe lângă lucrători ai Poliției Rutiere, la data de 28 decembrie 2014 și respectiv 30 decembrie 2014, pentru recuperarea permisului de conducere reținut la data de 27 decembrie 2014, pentru o perioadă de 90 de zile, lui Gheorghe Ciuvercă, s-a stabilit că fapta nu există.
Pentru infracțiunea de uz de fals, constând în aceea că în luna noiembrie 2012, prefectul Florin Sinescu și-a achiziționat un autoturism marca Audi A4, ce a fost înmatriculat pe numele său, folosindu-se cu bună știință de documente fictive, s-a dispus clasarea întrucât fapta nu este prevăzută de legea penală.
Pentru infracțiunea de fals în declarații, constând în aceea că nu a menționat în declarația de avere din data de 15 aprilie 2013 împrumutul de 7.000 de euro pe care Florin Sinescu l-a contractat de la o persoană fizică, în condițiile în care, potrivit legii, trebuiau declarate toate datoriile/împrumuturile care însumate depășesc suma de 5.000 de euro, s-a constatat că fapta nu există.
Singurul punct care a rămas în suspans și pentru care reprezentanții DNA au dispus disjungerea cauzei către Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava este legat de posibila comitere a infracțiunii de fals în declarații, constând în aceea că în declarația de avere completată și depusă la data de 7 martie 2013 nu a menționat împrumutul de 7.000 de euro.
Ținut în arest timp de 24 de ore
În februarie 2015, procurorii Direcției Naționale Anticorupție, Serviciul Teritorial Suceava, au descins la locuința din municipiul Suceava a prefectului Florin Sinescu, dar și la biroul acestuia din incinta Prefecturii Suceava. Percheziții au avut loc în alte două birouri din sediul Prefecturii Suceava, precum și în trei locații din comuna Brodina. Mai exact, este vorba de cele trei puncte de lucru ale societății Forest Brod, două din Falcău și una din Brodina. Forest Brod este firma care a aparținut primarului Vasile Viorel Melen, dar la care acesta a renunțat după ce a fost ales primar, în iunie 2012.
Ulterior, anchetatorii au emis o ordonanță de reținere pentru o perioadă de 24 de ore pe numele prefectului Florin Sinescu, însă instanța a stabilit că nu sunt motive pentru a fi arestat preventiv.
La vremea respectivă, prefectul nu a dorit să comenteze acuzațiile care i s-au adus de procurori, iar acum nu a putut fi contactat pentru a-și exprima un punct de vedere.
În afara lui Florin Sinescu a fost reținut și Vasile Viorel Melen, iar până să fie ridicați și duși la audieri la DNA, cei doi au avut calitatea de suspecți în dosar.



Recomandări

S-au dat primele condamnări și în unul dintre dosarele altui fost șef de la Permise și Înmatriculări, Florin Valy Finiș

Comisarul-șef Florin Valy Finiș, fost șef al Serviciului Permise și Înmatriculări Suceava
Comisarul-șef Florin Valy Finiș, fost șef al Serviciului Permise și Înmatriculări Suceava

S-au dat primele condamnări și în unul din dosarele altui fost șef de la Permise și Înmatriculări, Florin Valy Finiș