Tranzitarea Punctului de Trecere a Frontierei (PTF) Siret a devenit o corvoadă pentru cei care călătoresc în țara vecină. Zeci de gropi în asfalt pândesc la orice pas, clădirea punctului, benzile de circulație și toaleta arată de parcă ar fi părăsite, iar iluminatul pare desprins dintr-un film de Hitchcock. Tranzitat zilnic de mii de oameni, PTF Siret reprezintă o carte de vizită jalnică pentru județ și pentru întreaga țară și, bineînțeles, pentru cei care de ani de zile administrează întregul areal cu o mare nepăsare.
Aflat în administrarea Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice Iași (DGRFP), în subordinea Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) din cadrul Ministerului Finanțelor Publice, complexul PTF Siret zace fără fonduri de întreținere de ani de zile, arătând nepăsarea conducătorilor acestor instituții. Ultimele informații cu privire la modul în care se trece prin PTF Siret în Ucraina ne-au parvenit de la un cititor, care și-a ”rupt” mașina prin gropile uriașe din asfalt, pline cu apă.
Angajații sunt nevoiți să cumpere becuri din bani proprii
Lucrurile au fost lăsate de izbeliște de ani buni în Vama Siret, unii angajați ai punctului relatând faptul că două ierni au fost nevoiți să lucreze fără o sursă de căldură centrală. Lipsa cu desăvârșire a finanțării i-a făcut pe angajați să aducă de acasă becuri de iluminat sau alte accesorii necesare bunei desfășurări a activității în punct.
Aspectul general al punctului este același, din oricare parte ai privi. Gropi mari te întâmpină pe partea de ieșire din țară, pereți coșcoviți cu infiltrații mari de apă și igrasie, o toaletă părăsită, iar rugina a pus stăpânire pe tot ce înseamnă suprafețe metalice, de la garduri la coșuri de gunoi. La fel se prezintă și partea de intrare în țară, unde ”cotețul”, cum îi spun trecătorii canalului îngust dintre două garduri, prin care circulă cei care tranzitează punctul pe jos, e plin de rugină și insalubru, de garduri fiind agățate în uitare coșurile de gunoi dintr-o altă epocă.
La conducerea Vămii Siret s-au perindat în ultimii doi ani nu mai puțin de șase șefi, care au făcut rocada între ei, lipsiți de mijloace de finanțare și întreținere. În urmă cu două zile, unul dintre cititorii noștri care s-au încumetat să călătorească în țara vecină ne-a trimis fotografii făcute în PTF Siret și ne-a relatat:”58 de gropi de diferite dimensiuni și adâncimi am numărat ieri în Vama Siret pe ambele sensuri. Una dintre ele, în care mi-am fisurat racordul de la toba de eșapament, era adâncă rău și pe deasupra umplută cu apă de ploaie. Funcționarii au pus o baliză de ocolire a gropilor, dar până la urmă e imaginea țării noastre, nu? Unde mai pui că am stat 2 ore în vama românească degeaba. Atașez foto ca să vă convingeți de veridicitatea spuselor mele și poate atenționați pe cei în drept să ia masuri.”
O schimbare așteptată a modului de organizare ar putea rezolva problema
Referitor la situația din punctul de trecere dintre România și Ucraina, până a vedea cu ochii lor cum arată nepăsarea, nici reprezentanții autorităților județene nu și-au putut închipui o asemenea lipsă de interes și de fonduri pentru punctul de trecere. Prefectul de Suceava, Mirela Adomnicăi, ne-a precizat că este la curent cu toate problemele. „Am vorbit cu domnul director al Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice Iași cu mai mult de un an în urmă și l-am rugat să rezolve cât mai urgent ceea ce se poate rezolva la Siret, pentru că modul în care arată Punctul de Trecere a Frontierei Siret nu poate fi acceptat. Au fost mai multe discuții referitoare și la preluarea drumului de acolo și trecerea lui la Ministerul Transporturilor, pentru a putea fi efectuate lucrări de întreținere prin intermediul Secției de Drumuri Naționale Suceava. Între timp însă au apărut informații noi, iar soluția discutată și lansată în cadrul unei dezbateri publice ar fi trecerea PTF Siret în subordinea unei nou înființabile Autorități Naționale a Vămilor din cadrul aceluiași Minister al Finanțelor Publice și ieșirea de sub tutela Agenției Naționale de Administrare Fiscală. Pentru aceasta trebuie emisă o ordonanță de urgență, eventual după trecerea perioadei de 45 de zile de dezbatere publică. Până la noile reglementări care vor definitiva noul statut al punctului Siret, nu mai sunt alocate fonduri pentru întreținerea acestuia. În această fază de reorganizare, vor avea loc inventarierea bunurilor din PTF Siret și un proces de predare-primire.”
Până la schimbările mult așteptate, situația deplorabilă din PTF Siret și imaginea pe care o prezentăm celor care vizitează România ne aduc mari deservicii. O imagine pe care în ultimii ani au văzut-o milioane de persoane care au tranzitat punctul de la Siret, fără ca celor responsabili să le pese câtuși de puțin.
Ca după bombardament
Punctul de Trecere a Frontierei Siret, plin de gropi printre care mașinile cu greu se pot strecura
