Pui cu smântână, la cuptor (rețetă rapidă)



Pui cu smântână, la cuptor (rețetă rapidă) Foto: pinterest.com
Pui cu smântână, la cuptor (rețetă rapidă) Foto: pinterest.com

Este o mâncare delicioasă, care se face în mai puțin de o oră și pe care o poate reuși orice începător. Trebuie servită însă imediat, caldă, pentru că nu mai este la fel de gustoasă după ce s-a răcit și nu poate fi reîncălzită.
Avem nevoie de:
1 kgpiept de pui dezosat sau 4-5 pulpe de pui întregi, o ceapă mică, sare și piper după gust, puțină nucșoară măcinată, 4 ouă, 800 ml smântână grasă, 4-5 linguri unt sau ulei, o lingură făină albă, puțin pesmet, opțional 150 g cașcaval ras și puțin pătrunjel verde tocat
Preparare:
Spălăm carnea și o zvântăm cu un prosop. Dacă folosim pulpe de pui, le dezosăm. Tăiem carnea în fâșii grosuțe și le călim puțin în ulei, într-o tigaie, fără a le rumeni. Ungem interiorul unei tăvi sau al unui vas termorezistent, pe fund, cu unt sau ulei și presărăm puțin pesmet, pentru a nu se lipi carnea la copt. Presărăm peste carnea călită sare și piper după preferință, apoi făina și amestecăm ușor, pentru ca făina să ajungă peste tot. Punem carnea în tavă, răsfirată. Dacă folosim cașcaval ras, presărăm jumătate din cașcaval peste carne. Curățăm și tocăm cât mai fin ceapa și o prăjim într-o tigaie, cu puțin unt sau ulei, apoi împrăștiem ceapa prăjită peste carne, fără a încerca să o întindem peste tot. Batem bine ouăle cu un pic de sare și un vârf de cuțit de nucșoară măcinată, adăugăm smântâna, amestecăm și turnăm totul peste carne, cât mai uniform. Carnea trebuie să fie complet acoperită de sos. Dacă folosim cașcaval, presărăm deasupra brânza rămasă. Dăm la cuptorul preîncălzit, la foc mediu, pentru 40-45 de minute. În acest timp carnea va fierbe în sos, acesta ar trebui să se îngroașe, iar deasupra să se formeze o crustă aurie. Scoatem tava și verificăm cu un cuțit, în centrul tăvii, dacă este bine pătrunsă carnea (lama trebuie să pătrundă foarte ușor în bucățica de carne). Dacă nu s-a pătruns perfect, mai lăsăm preparatul în cuptor 5-10 minute). Se servește cald, cu pâine proaspătă, iar deasupra putem presăra puțin pătrunjel verde și piper măcinat.



Recomandări

Cockteil…cu amor, umor și poezie. Dez-mahmureală (2)

Peste 18.000 de elevi suceveni beneficiază în acest an școlar de programul „Masă sănătoasă în școli”

Peste 18.000 de elevi suceveni beneficiază în acest an școlar de programul „Masă sănătoasă în școli”
Peste 18.000 de elevi suceveni beneficiază în acest an școlar de programul „Masă sănătoasă în școli”