Prunele ar trebui considerate niște „super-alimente”, deoarece un singur fruct conține o cantitate asemănătoare de antioxidanți ca un pumn de afine, recunoscute pentru calitățile lor de prevenire a bolilor grave, precum cancerul, potrivit cercetătorilor americani, citați de telegraph.co.uk.
Afinele sunt recunoscute pentru calitățile sănătoase ale antioxidanților pe care îi conțin, despre care unele studii susțin că ajută la prevenirea anumitor maladii.
David Byrne, din partea AgriLife Research, filială a Texas A&M University System, a declarat că testele au demonstrat faptul că o singură prună conține aceeași cantitate de antioxidanți ca un pumn de afine.
Antioxidanții sunt molecule care pot să încetinească sau chiar să prevină producerea radicalilor liberi, care au efecte nocive asupra celulelor din organism.
Luis Cisneros, unul dintre coautorii studiului, a declarat: „Afinele au de acum o concurență serioasă”.
„Oamenii tind să mănânce doar câteva afine, din când în când, câteva în cerealele de la micul-dejun sau în salate de fructe. Oamenii au, însă, aceleași beneficii de fiecare dată când mănâncă o prună întreagă”, a adăugat Cisneros.
Catherine Collins, dietetician șef la St George’s Hospital din Londra, a primit cu bucurie această descoperire. „Prunele sunt foarte bune pentru oameni, deoarece nu sunt deloc scumpe. Dacă fiecare om ar mânca două sau trei prune mici pe zi, ar fi foarte bine”, a declarat Collins.
Afinele au un preț de trei ori mai mare decât prunele, a explicat Collins.
Byrne a declarat că rezultatele testelor efectuate au relevat faptul că fitonutrimentele din prune ar putea să inhibe dezvoltarea celulelor canceroase mamare, fără să provoace efecte secundare adverse în privința dezvoltării celulelor sănătoase.