Este toamnă și printre fructele de sezon se numără prunele. Prunele pot fi consumate ca atare sau uscate, pot fi preparate sub formă de gem sau compot sau se pot folosi la prăjituri și diferite mâncăruri. Sub orice formă, prunele au o multitudine de proprietăți benefice pentru sănătatea ta!
Cunoscutele prune, folosite de cele mai multe ori pentru compot sau gem reprezintă o sursă de substanțe nutritive necesare sănătății. Consumate crude în cure de 2-3 săptămâni, acestea reprezintă o sursă naturală de vitamine și minerale, contribuind la eliminarea toxinelor, purificarea ficatului și creșterea rezistenței organismului.
Fructele sunt bogate în provitamina A, dar sărace în vitamina C. Sunt alcătuite din apă (80%), zaharuri, acizi organici, protide, mucilagii, celuloză, vitamine (A, B1, B2, C), sodiu, potasiu, calciu, fier, mangan cu predominarea potasiului. Potasiul contribuie la normalizarea activității celulelor sistemului nervos, ajutând la înlăturarea stării de oboseală și la păstrarea vioiciunii intelectului.
Prunele au proprietăți antipiretice, antihelmitice, depurative, laxative, emoilente, stimulente nervos, dezintoxicante și decongestionante hepatice. Ele relaxează țesuturile, diminuând starea de inflamație și cresc peistaltismul intestinal, ușurând tranzitul prin lubrifiere.
Prunele se consumă cu 30 minute înainte de mesele principale. Se poate folosi și sucul proaspăt de prune (un pahar înainte de fiecare masă). Dacă se urmărește numai efectul laxativ atunci sunt necesare numai 8-10 prune consumate dimineața la începutul mesei.
Se pot face cure de 3 zile pe săptămână în arterioscleroza, obezitate, hipertensiune și reumatism. În aceste 3 zile se consumă doar prune. Prunele mai sunt recomandate în anemie, surmenaj, gută, constipație, intoxicații alimentare, colici biliare, dischinezie biliară și hemoroizi.
Pentru efectele diuretice și laxative și pentru decongestionarea ficatului se poate folosi și decoctul de prune uscate, 2 căni pe zi.
Fructele proaspete se folosesc și în cosmetica pentru tenurile cu pori deschiși. Ele se zdrobesc și se așează pe față, realizând o mască astringentă, timp de 20 minute după care se spală cu apă călduță.
Sursa: www.idieta.ro




