În jur de 500 de suceveni s-au adunat, aseară, la protestul de la „Zidul Morții”, pilonul amplasat în mijlocul DN 17, la intrarea în Suceava dinspre Gura Humorului, locul în care patru oameni au murit în accidente. Chiar dacă cifra a fost departe de numărul de confirmări de pe rețeaua de socializare Facebook, se poate spune totuși că protestul a fost un succes din punct de vedere al participării, cel puțin raportat la alte nemulțumiri exprimate de suceveni în stradă în ultima perioadă de timp.
Protestul s-a remarcat și prin ordine și respectarea angajamentelor luate în cererea de autorizare, oamenii fiind decenți și alegând tăcerea în locul zgomotului.
Protestatarii au impresionat ca număr la plecarea pe jos, spre pilon
Primii suceveni s-au adunat în parcarea magazinului Real, punctul de plecare la protest, înainte de ora 19.00. S-a plecat în marș, pe jos, spre pilon, abia cu zece minute înainte de ora 20.00, pentru a se aduna cât mai multă lume. Chiar dacă în parcarea de la Real numărul de suceveni adunați părea mai mic, aceștia fiind răsfirați, abia la plecare, după ce oamenii s-au adunat, s-a văzut clar cât de mulți sunt.
Cei aproximativ cinci sute de oameni s-au deplasat spre „Zidul Morții” în coloană, îndrumați de jandarmi, cu antemergător de la Poliția Rutieră și agenți care au dirijat traficul.
Adrian Graur vede dărâmarea zidului ca „soluție obligatorie”
Printre cei prezenți s-a aflat și Adrian Graur, fostul rector al Universității Suceava, primul care a luat o atitudine publică referitoare la pilonul amplasat în mijlocul drumului național-european.
Adrian Graur a rămas la fel de ferm, chiar dur, și aseară. El a declarat că dărmarea zidului este o soluție obligatorie, este singura variantă ce trebuie luată în calcul, pentru ca oamenii să nu mai moară în accidente în acest loc. El a caracterizat actuala soluție ca fiind „total atehnică, nu are ce căuta la intrarea într-un oraș un asemenea zid care obturează vederea”. El l-a trimis „la școala elementară” pe inginerul care a proiectat pilonul care ar trebui să facă parte dintr-un sens giratoriu care nu a mai fost finalizat.
„Regret că nu ne-am întâlnit acum un an și trei luni aici, după accidentul cu trei morți, poate viața noastră era mai bună acum și sub comoditatea de a traversa zona, dar mai ales nu mai aveam alte pierderi”, a mai precizat Graur.
O soluție tehnică discutabilă și un mesaj pentru șoferi: mai multă prudență în trafic
Constantin Alecsa, directorul unei școli de șoferi din Suceava și președintele unei asociații de educație rutieră, prezent și el la protest, a declarat că amenajarea rutieră trebuie întâi finalizată pentru a se vorbi de gradul ei de siguranță și a mai precizat că, totuși, prezența acelui imens zid nu este firească pe DN 17.
„Totuși, foarte important, nu trebuie să uităm nici de viteză, aici este poate cea mai importantă problemă. E de transmis un mesaj important și pentru șoferi”, a spus Constantin Alecsa.
Lumânări și reculegere în locul în care au murit patru oameni
La „Zidul Morții”, sucevenii au aprins lumânări și au ținut momente de reculegere pentru cei patru oameni care au murit zdrobiți de acest zid.
Mesajul afișat de aproape toți protestatarii a fost: „Aici se moare!”. Unul dintre suceveni a afișat mesajul „Viața are prioritate, Cerem anchetă DNA”.
Cei mai puțin radicali au cerut ca șantierul, deschis în 2008, să fie finalizat, iar amenajarea rutieră cu sens giratoriu să fie deschisă în condiții de siguranță pentru șoferi.
La protest au participat și rude ale celor patru morți în accidente.
Cu lacrimi în ochi și o lumânare în mână, Rodica Sandu, soția bărbatului care conducea camionul care s-a zdrobit de zid în noiembrie 2012, le-a mulțumit sucevenilor prezenți în număr atât de mare la protest.
La protest au fost și destule voci care au precizat că vor să transmită un mesaj șoferilor, care trebuie să fie mult mai prudenți în trafic și să nu circule cu viteză, pentru a nu se mai petrece tragedii rutiere.