Protestul anunțat de la finele săptămânii trecute pe Facebook la „Zidul Morții” de pe DN 17, ca reacție la tragediile care s-au petrecut în acest loc, începe să prindă contur și la nivel oficial. Ieri, la Primăria comunei Șcheia, pe raza căreia se află pilonul, a fost înregistrată o cerere pentru aprobarea unui protest pașnic vineri seară, la „Zidul Morții”. Cererea a fost depusă de Lucian Florea, care și-a asumat cu această ocazie rolul de organizator al protestului. Același Lucian Florea a anunțat ieri personal și conducerea Jandarmeriei Suceava de intenția de a organiza protestul.
Protestul poate fi autorizat însă doar de Primăria Șcheia, jandarmii fiind doar înștiințați pentru a pregăti măsurile de ordine.
Vasile Andriciuc, primarul comunei Șcheia, a declarat că în cerere se precizează că va fi o demonstrație pașnică, de comemorare a celor patru morți în accidente și de tragere a unui semnal de alarmă privind pilonul amplasat în mijlocul DN 17. El a arătat că va anunța în scris Jandarmeria, Poliția Rutieră și Secția de Drumuri Naționale Suceava, autorizația urmând a fi eliberată cel mai probabil în cursul zilei de astăzi.
Maiorul Bogdan Cornaci, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, a declarat că inițiatorului protestului i s-a explicat că trebuie să respecte ceea ce a scris în cerere, grupul urmând a avea un perimetru în care va protesta și având obligația de a nu deranja ordinea și liniștea publică.
1.750 de oameni au confirmat că vor fi prezenți la protest, pe Facebook
În mesajale postate pe Facebook se arată că sucevenii sunt așteptați vineri, la ora 19.15, în parcarea Real, de unde se va pleca în mod organizat spre pilonul cunoscut ca „Zidul Morții”. Protestul ar urma să înceapă la ora 20.00. Sucevenii sunt așteptați la protest cu „o candelă și mult bun-simț”.
Până ieri după-amiază, 1.750 de oameni au confirmat că vor fi prezenți la protest. Rămâne de văzut câți vor fi și efectiv vineri seară la „Zidul Morții”.
“Zidul Morții” a devenit o problemă intens dezbătută după ce pe 3 ianuarie 2014 un șofer de 21 de ani s-a zdrobit de pilon. În noiembrie 2012 alți trei oameni, care se aflau într-un camion, au murit în același mod.
Foarte multe persoane consideră că pilonul aflat în mijlocul drumului național-european este un imens pericol pentru șoferi, însă sunt și mulți oameni care cred că doar viteza mult prea mare în condiții de ceață a dus la cele două tragedii soldate cu patru morți.