Regimul alimentar bazat pe proteine a apărut în jurul anului 1960, principiul său de funcționare constând în pierderea grăsimilor și creșterea masei musculare. Vă prezentăm câteva informații despre proteine și despre felul cum acționează dieta hiperproteică.
Proteinele sunt compuși ai aminoacizilor care formează pereții celulari, țesuturile, hormonii, enzimele și o mulțime de alte molecule. În total există 20 de aminoacizi, dintre care opt sunt esențiali, pentru că organismul uman nu poate să îi genereze. La fel ca glucidele și lipidele, proteinele sunt indispensabile întrucât conferă energie (un gram de proteine = 4 Kcal) și trebuie să reprezinte cel puțin 15% din aportul energetic total zilnic. Din fericire, organismul poate acumula proteine din alimentație, în special din alimentele de origine animală – carne, mezeluri, ouă, fructe de mare, lactate, brânzeturi, însă există și multe alimente de origine vegetală bogate în proteine, ca, de exemplu, fructele, legumele, soia și cerealele.
Dieta hiperproteică începe prin excluderea din alimentație a produselor dulci și limitarea consumului de grăsimi, care sunt reintroduse în alimentație pe măsură ce kilogramele în plus se „topesc”.
Dieta se bazează fie pe aportul de proteine naturale (nu se consumă decât alimente cu multe proteine și puține calorii precum brânză, iaurt, ouă, carne slabă), fie pe consumul unor porții mici de alimente cu conținut ridicat de proteine, vitamine și minerale, dar cu puține calorii. În ambele cazuri, dieta trebuie completată cu legume și cu produse lactate degresate.