Conducerea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Suceava a făcut ieri un apel către toate primăriile din județ, în cadrul unei conferințe de presă, pentru o mai bună colaborare, pentru a veni în sprijinul copiilor aflați în dificultate. Din ce a explicat șeful Protecției Copilului Suceava, Dan Ionuț Adomniței, anul trecut, pe 3 octombrie 2013, a fost modificată și completată Legea 272 din 2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, „ocazie cu care au fost stabilite sarcini clare Serviciului Public de Asistență Socială din cadrul primăriilor”. „Este obligația primăriilor, prin Serviciul Public de Asistență Socială (SPAS), să ia toate măsurile necesare pentru depistarea precoce a situațiilor de risc care pot determina separarea copilului de părinții săi, precum și pentru prevenirea comportamentelor abuzive ale părinților și a violenței în familie”, a explicat Adomniței.
Luarea copilului de stat, ultima soluție
Șeful Protecției Copilului Suceava a completat că legea prevede întocmirea unui plan de servicii, care va fi aprobat prin dispoziția primarului.
„Planul de servicii are ca obiectiv prevenirea abuzului, neglijării, exploatării și a oricăror forme de violență asupra copilului sau separarea copilului de familia sa. În acest scop SPAS are obligația de a oferi servicii și prestații destinate menținerii copilului în familie și de a sprijini accesul copilului și al familiei sale la alte servicii. De asemenea, planul de servicii poate avea ca finalitate transmiterea către Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) a cererii de instituire a unei măsuri de protecție specială a copilului, numai dacă, după acordarea serviciilor prevăzute de acest plan, se constată că menținerea copilului alături de părinții săi nu este posibilă”.
Convenții de colaborare
Încă din 2011, au fost încheiate convenții de colaborare între DGASPC Suceava și primării, convenții prin care le-au fost puse la dispoziție asistenților sociali toate informațiile și pârghiile de care se pot folosi în exercitarea atribuțiilor. Din ce au declarat reprezentanții Protecției Copilului, sunt primării responsabile, care cunosc bine cazurile sociale pe care le au în „perimetru”, copiii care se află în dificultate, dar și alte primării, din păcate foarte multe, care nu au făcut nici un efort de a-și ajuta oamenii nevoiași din comună. Le-a fost mai ușor funcționarilor din primării să sune la Suceava, la Protecția Copilului, pentru a le cere să ia copiii din familiile în care sunt abuzați. Nu există, însă, nici o sancțiune pentru asistenții sociali din cadrul primăriilor, care nu-și fac treaba conform legii.