Opoziție puternică

Propunerea Stelianei Miron privind impozitarea creanțelor cesionate de bănci provoacă dezbateri aprinse în Senat



Steliana Miron: „În acest moment, suma pe care aceste firme de recuperare o pot câștiga este și de 2.000% din banii investiți inițial”
Steliana Miron: „În acest moment, suma pe care aceste firme de recuperare o pot câștiga este și de 2.000% din banii investiți inițial”

Propunerea senatoarei liberale Steliana Vasilica Miron privind taxarea cu 85% a veniturilor obținute de recuperatori din executarea creanțelor cesionate de bănci provoacă dezbateri aprinse în Senatul României. În cursul zilei de ieri, Comisia de Buget-Finanțe a dezbătut proiectul, dar nu s-a ajuns la nici un consens. Pe lângă propunerea inițială, de impozitare cu 85% a veniturilor, au mai fost propuse alte două soluții. Prima dintre ele se referă la o taxare progresivă, iar a doua spune că firmele care au cumpărat creanțele să nu poată obține mai mult de 100% din valoarea investită.
„În acest moment, suma pe care aceste firme de recuperare o pot câștiga este și de 2.000% din banii investiți inițial, ori acest lucru este de neacceptat. La discuția de marți au fost prezenți și reprezentanți ai băncilor care s-au opus categoric oricărei schimbări a legislației actuale, precizând că actualul sistem de impozitare de 16% este unul corect”, a declarat senatoarea Steliana Miron.
În final, nu s-a ajuns la nici un consens, iar în perioada următoare se vor depune noi amendamente, care vor fi discutate în Comisia Juridică din Senat, astfel încât să se poată ajunge la un compromis în privința variantei finale care va fi trimisă în plen pentru dezbateri.
Steliana Miron este de părere că legea în domeniul impozitării creanțelor cesionate de bănci pune o presiune socială fantastică asupra populației, iar oamenii nu trebuie lăsați de izbeliște, singuri în fața unor coloși cum sunt băncile.
„Nimeni nu împiedică banca să facă executarea silită a clienților săi rău-platnici. Dacă banca este obligată să respecte o anumită procedură prealabilă, băieții deștepți de cesiuni nu au aceeași obligație. Practic, astăzi băncile își sacrifică clienții aflați în incapacitate de plată în beneficiul imediat al cesionarilor de creanțe bancare, aceste IFN-uri care funcționează similar cu o societate cu răspundere limitată”, a arătat senatoarea liberală de Suceava.
Potrivit parlamentarului sucevean, în situația ingrată de a fi executați de acești recuperatori se află circa 3,5 milioane de români.
„Ar fi o palmă dată acestor instituții nebancare ce vor avea profituri sensibil mai scăzute și nu vor mai putea teroriza familiile românilor cu datorii. În momentul de față, aproape 30% din populația activă, care ar putea aduce plusvaloare, este împinsă în prăpastie, devenind o problemă socială, națională a României. Într-o perioadă de criză excepțională trebuie să luăm măsuri excepționale, în favoarea tuturor partenerilor serioși și nu în beneficiul profitorilor”, a conchis Steliana Miron.



Recomandări

Ioan Stan dă asigurări că PSD și PNL au căzut de acord că măsurile propuse de Marcel Ciolacu trebuie să asigure echitate fiscală și socială

Ioan Stan dă asigurări că PSD și PNL au căzut de acord că măsurile propuse de Marcel Ciolacu trebuie să asigure echitate fiscală și socială

Senat: Comisia de buget propune ca noul indice ROBOR să fie aplicat și creditelor în derulare