Proprietățile terapeutice ale fructelor



Perele reglează digestia
Perele conțin 87,5 % apă, 0,4 % albumine, 10,7 % hidrați de carbon, 0,6 % fibre alimentare, 0,3 % acizi organici liberi, potasiu, fier. Compoturile de pere, infuziile sînt recomandate în cazul afecțiunilor inflamatorii ale căilor urinare – consumarea lor crește eliminarea lichidelor din organism pe cale naturală, ceea ce acționează favorabil asupra vezicii biliare și a bazinetului. Decocturile și compoturile din pere uscate sînt bogate în niște substanțe deosebite – taninele, care au proprietăți astringente, ceea ce este foarte folositor în tulburările intestinului. Perele au proprietăți diuretice, antimicrobiene, calmante, de neutralizare a virusurilor și de fortificare a organismului.
Sucul de pere reglează digestia, este foarte indicat în cazul diabetului zaharat și al obezității. Dacă nu există recomandări speciale din partea medicului, sucul de pere se poate consuma de trei ori pe zi, în doze de cîte un pahar, amestecîndu-l cu o lingură de miere. În popor, perele coapte sau fierte sînt folosite ca mijloace împotriva tusei în cazul bronșitelor, al tuberculozei sau astmului.
În trecut, celor bolnavi de friguri li se dădea să bea decoct de pere. În cazul diareei și al vărsăturilor la copii, se recomandă fierberea perelor uscate și amestecarea lor cu decoct de ovăz. Atenție, căci perele și sucul de pere nu sînt recomandate bolnavilor care suferă de constipație cronică. Totdeauna, perele trebuie consumate la aproximativ o oră după masă.
Ananasul – „Parfumul parfumurilor“
Ananasul a fost descoperit în Brazilia, în 1555, de către Jean de Lery. El este un fruct delicios, cu parfum exotic. În Caraibe, nana înseamnă parfum, iar combinația ana-ana înseamnă parfumul parfumurilor. În Europa, culturile de ananas au fost făcute pentru prima dată în secolul al XVII-lea. Datorită gustului dulce, el este cel mai apreciat fruct exotic.
Ananasul este un fruct vitaminizant, conținind vitaminele A, B, B1 și C. Conține de asemenea betacaroten, potasiu, magneziu și săruri minerale. Stimulînd organismul, este recomandat mai ales pentru buna sa digestibilitate. Fructul acesta este nutritiv, de aceea este recomandat persoanelor anemice și convalescente. Răcoritor, el este un fruct dezintoxicant, diuretic și ajută stomacal să digere pentru că are capacitatea de a dizolva grăsimile.
Sucurile din ananas, un excelent prieten vara
– În caz de dureri de gît, beți un suc de ananas!
– Pentru a obține un suc de fructe foarte tonic, amestecați o banană, patru felii de ananas și 15 ml de lapte de cocos. Atunci cînd amestecul este destul de omogen, adăugați după gust miere și înghețată. Amestecați din nou și serviți-l proaspăt!
– Pentru un suc de fructe răcoritor și dezintoxicant, puneți în storcător două mere tăiate, 200 de grame de căpșuni și patru felii de ananas. Amestecați sucul obținut cu înghețată într-un shaker și serviți-l așa!