Proorocul Ilie Tesviteanul, care aduce ploaia



Proorocul Ilie Tesviteanul, care aduce ploaia
Proorocul Ilie Tesviteanul, care aduce ploaia

Creștinii ortodocși îl serbează duminică, 20 iulie, pe Sfântul Ilie. Sfântul Slăvitul Prooroc Ilie Tesviteanul a trăit în secolul al IX-lea înainte de Hristos, a fost fiul lui Sovac din Tesvi, din neamul lui Aaron, și a locuit în Galaad. A proorocit timp de 25 de ani. La rugăciunile Sfântului Ilie, Dumnezeu a săvârșit minuni: a trimis foc din cer, a oprit ploaia și a înviat morți. Sfântul Ilie a fost ridicat cu trupul la cer și s-a arătat la Schimbarea la Față a Mântuitorului.
Ploaia…
Proorocul Ilie s-a remarcat ca profet în timpul regelui israelian Ahab, care, la îndemnurile soției sale, Izabela, originară din Fenicia, a introdus în regatul israelian cultul zeului Baal, un zeu foarte popular în cetatea Sidon. Ilie a vestit atunci evreilor supărarea lui Dumnezeu pentru gestul acestora de a se lepăda de El. A mers la rege și a vestit că Dumnezeu va pedepsi poporul prin trei ani de secetă, perioadă de foamete pentru evrei. Ascuns de frica regelui Ahab la pârâul Cherit, unde un corb îi aducea hrană, apoi la văduva din Sarepta Sidonului, unde untdelemnul și făina din casa văduvei, prin grija lui Dumnezeu, nu se terminau, Ilie a vestit apoi ploaia care a salvat poporul de la pieire. Momentul în care Ilie a eliminat cultul zeului Baal a fost jertfa de pe Muntele Carmel, unde a reușit să coboare foc din cer peste jertfa sa, ceea ce 450 de preoți ai lui Baal nu au putut face.
…și carul de foc
Din cartea a IV Regi, capitolul al doilea, aflăm că proorocul Ilie, după ce a lăsat ca urmaș pe Elisei, a fost luat de un car de foc și înălțat la cer, fără a trece prin moarte. Mulți dintre comentatorii acestui text ne arată că Ilie a fost luat cu trupul la cer ca răsplată pentru viața sa sfântă și pentru credința sa dreaptă. Unii ne arată că scopul pentru care Ilie a fost ridicat cu trupul la cer este acela de a reveni la sfârșitul lumii, ca un al doilea Înaintemergător al Mântuitorului, pentru a vesti a doua venire a lui Hristos, când va judeca lumea. De altfel, Ilie s-a arătat și la schimbarea la față a lui Hristos de pe Muntele Tabor.
Ilie, în iad sau în rai?
Citind cartea Facerii, vedem că după căderea în păcat, porțile raiului au fost închise pentru oameni. Mântuitorul Hristos, prin Învierea Sa, a redeschis aceste porți, primul cetățean al raiului fiind tâlharul de pe cruce. Ne întrebăm, așadar, unde a fost înălțat Ilie? De ce nu a trecut prin moarte? Putea un om atât de sfânt să ajungă în iad? Sfântul Ioan Gură de Aur, în renumitele sale predici la Evanghelia după Matei, ne arată că Ilie a fost îmbrăcat de Dumnezeu în haină îngerească. De aici am deduce că Ilie a fost înălțat în lumea îngerilor. Sfântul Maxim Mărturisitorul, în „Ambigua“ interpretează mistic această înălțare la cer a lui Ilie. El spune că Dumnezeu „a arătat din vechime măririle minunilor și semnelor și s-a folosit de modul înnoirii, mutând spre alt chip de viață decât cel în trupul supus stricăciunii pe fericiții Ilie și Enoh, nu prin prefacerea firii, ci prin schimbarea conducerii și îndrumării ei“. Așadar, Ilie, ca și Enoh, un alt drept al Vechiului Testament ridicat cu trupul la cer, a trecut – prin voia lui Dumnezeu – la o stare de existență superioară, angelică, despre care nu putem cunoaște prea multe prin rațiune. Sfântul Ioan Gură de Aur ne mai spune că Ilie nu a fost trecut prin moarte pentru că el este cel care va prevesti a doua venire a lui Hristos, așa cum Ioan Botezătorul a vestit prima venire. De aici și legătura între cei doi mari profeți. Faptul că Ilie, prin viața sa plină de virtuți, ne spune Maxim Mărturisitorul, a trecut mai presus de lumea simțurilor, a determinat ca Dumnezeu să-l ridice mai presus de materie. Nu știm unde s-a înălțat Ilie și în ce loc a stat până la venirea lui Hristos. Cu siguranță starea sa a fost una superioară, spirituală, îngerească.
(Sursa: Ziarul Lumina)



Recomandări

Sfințirea pietrei de temelie pentru cel dintâi locaș închinat Schimonahiei Elisabeta Lazăr, pustnica Giumalăului

Sfințirea pietrei de temelie pentru cel dintâi locaș închinat Schimonahiei Elisabeta Lazăr, pustnica Giumalăului
Sfințirea pietrei de temelie pentru cel dintâi locaș închinat Schimonahiei Elisabeta Lazăr, pustnica Giumalăului

Decalog la prăznuirea Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul