Cu ocazia Sărbătorilor Pascale, Ambasada României în Regatul Țărilor de Jos a organizat, în perioada 21-30 martie 2015, evenimente de diplomație publică de promovare a meșteșugului popular al încondeierii ouălor, o tradiție veche, transformată în artă.
Maria Zinici și Cristina Timu, artiste populare din Bucovina, participante la numeroase târguri și expoziții europene, au organizat în diferite localități și instituții din Olanda ateliere de încondeiat ouă. Printre locații s-au numărat Centrul de Întâlniri Sociale din Putten, Oficiul European de Patente, Universitatea de Științe Aplicate din Arnhem, Universitatea Erasmus din Rotterdam, Școala Internațională din Haga, Școala Românească din Eindhoven, Școala Catolică Sint Michael din Rotterdam, Colegiul Grienden și Școala primară din Sliedrecht, parohiile ortodoxe române din Schiedam și Arnhem.
Cristina Timu le-a prezentat olandezilor arta încondeierii ouălor
Cristina Timu ne-a spus: “Am fost în centre culturale din Țara Lalelelor și în unități de învățământ. În școlile din Olanda,în cadrul unor proiecte, i-am învățat pe copii să scrie ouă, am fost la Universitatea din Rotterdam să le prezint stundenților olandezi arta încondeierii ouălor din România. Cred că am reprezentat cu cinste România și le-am arătat că tradițiile din Bucovina nu vor muri niciodată. Cei din Olanda au fost foarte încântați de aceste demonstrații de încondeiat ouă, nu au mai văzut așa ceva. Au fost foarte impresionați când au văzut ouăle de struț, nu și-au închipuit că pot fi ouă reale lucrate de mână. Toată lumea a vrut să încerce, să tragă o linie, să vadă dacă e greu, mulți au spus că nu e ușor să faci așa ceva.
Străinii au apreciat munca migăloasă depusă la încondeierea unui ou, iar după ce au luat chișița în mână și s-au apucat de lucru și-au dat seama cât efort depunem pentru a scrie un ou de la cap la coadă, până putem vedea produsul finit”.


