Câteva sute de femei din nord-estul, centrul și nord-vestul țării vor beneficia de cursuri gratuite de inițiere și de programe de calificare sau recalificare profesională în vederea facilitării integrării acestora în câmpul muncii. Acest fapt este parte a proiectului „Școala pentru femei”, proiect demarat de Asociația Patronatul Județean al Femeilor de Afaceri din Întreprinderile Mici și Mijlocii Suceava, program ce reprezintă un punct de plecare pentru inserția femeilor din grupul țintă pe piața muncii. Valoarea acestuia este de circa 1.700.000 de euro.
Proiectul „Școala pentru femei” a fost lansat ieri la Suceava, în prezența reprezentanților Federației IMM (Întreprinderilor Mici și Mijlocii), ai Asociației Patronatul Județean al Femeilor de Afaceri din IMM, a partenerilor proiectului, a reprezentanților autorităților locale, județene, ai mediului universitar, directorilor de deconcentrate etc.
Aceștia au apreciat proiectul ca fiind unul util, ambițios, instruirea și abilitățile dobândite de femeile parte din grupul țintă, pe durata desfășurării programului, contribuind la creșterea potențialului economic și social la nivel local, regional și național și crearea de noi locuri de muncă.
Obiectivele proiectului
În cadrul „Școlii pentru femei”, 765 de femei din nord-estul, centrul și nord-vestul țării vor urma cursuri ce vizează dobândirea de calificări precum baby sitter, îngrijitor bătrâni la domiciliu, agent securitate, lucrător meseriaș în executarea produselor artizanale din textile piele și materiale simulare și instructor amator.
Totodată, „Școala pentru femei” va asigura instruirea a 1.089 de femei prin cursuri de TIC (Tehnologia Informației și a Comunicațiilor), contabilitate, comunicare în limba engleză și dezvoltare personală în vederea carierei.
Potrivit Alinei Calistru, președinta Patronatului Tinerilor Întreprinzători Județul Suceava, „programul de consiliere și formare profesională din cadrul proiectului va contribui la creșterea șanselor de ocupare profesională a femeilor și la creșterea competențelor femeilor de a-și dezvolta propriile afaceri. Prin informarea și consilierea celor din grupul țintă va crește încrederea femeilor în capacitățile lor de a-și găsi un loc de muncă”.
La rândul său, Liliana Aghiorghicesei, președinta Federației IMM Suceava, a menționat că „luptăm pentru încrederea femeilor în viața proprie, iar acest proiect vrea să asigure femei mai bine pregătite pentru a face față provocărilor prezente și viitoare. Activitățile proiectului sunt complexe, dar sunt convinsă că experiența și profesionalismul nostru ne vor ajuta să le ducem la bun final”.
Parteneri ai proiectului sunt: Patronatul Tinerilor Întreprinzători Județul Suceava, SC Lust Expert Suceava, Consiliul Local al Întreprinderilor Mici și Mijlocii Harghita și Asociația Patronilor și Meseriașilor Cluj.
Proiectul are o durată de 17 luni.