Orientate spre schimbare și punând mereu în centrul activității elevul, cadrele didactice de la Școala Gimnazială „Petru Comarnescu”, Gura Humorului, s-au implicat activ în derularea unui nou proiect european în domeniul educației școlare, de această dată sub egida Erasmus+, intitulat „Lume nouă, viață nouă”.
În perioada 22-28 februarie 2015, s-au bucurat de oportunitatea oferită de acest proiect trei cadre didactice ale școlii, ce au fost interesate de cursul de formare “Creativity in teaching and learning and how to use music, art, drama, ICT and sport in education” („Creativitatea în procesul de predare-învățare & Cum să folosim muzica, arta, drama, calculatorul și sportul în educație”), alături de alte două cadre didactice din Sibiu, România, și trei din localitatea Zagreb, Croația. Cursul s-a desfășurat în localitatea Sliema din Malta și a îmbinat plăcut orele de teorie cu diferite activități: aplicații practice, ateliere de lucru, ore de istorie și geografie desfășurate pe teren, vizite la centre de cultură, discuții purtate cu oficialități implicate în procesul de învățământ. Contactul direct cu sistemul de învățământ din Malta, influențat de sistemul britanic, s-a realizat în timpul vizitelor la Școala Gimnazială de fete Santa Lucia și la Școala Catolică de băieți. În cadrul acestora am putut observa orientarea procesului de învățământ spre educarea elevilor în funcție de necesitățile și abilitățile acestora. Activitățile extrașcolare desfășurate într-un cadru adecvat, cum am putut vedea la Drama Center din localitatea Venue sau în școală, completează formarea elevilor în alte domenii ca artele plastice, muzica, arta actoriei și dansul.
Toate activitățile la care am participat au pus accent deosebit pe necesitatea adaptării lecțiilor la tipologia elevilor de astăzi, tentați să folosească noile tehnologii și aflați mereu în mișcare, și a depășirii granițelor obiectelor de studiu, în sensul abordării interdisciplinare a diferitelor teme de studiu.
Vizitele organizate în cadrul cursului ne-au permis să descoperim o parte din frumusețile Maltei, cu golfuri stâncoase în care am putut admira albastrul Mediteranei și piatra de culoarea mierii ce a fost folosită pentru realizarea majorității construcțiilor din această țară, dându-i denumirea de „insula de miere”. Ora de istorie desfășurată pe străzile localității Gudja sau ale „orașului tăcut” Mdina, obiectivele turistice admirate în capitala Valetta și vizitarea incredibilului templu megalitic de la Hagar Qim (datând din anii 3600-3200 î.Hr.) au completat armonios activitatea noastră de formare.
Ne-am întors călăuziți de maxima filozofului chinez Lao Tzu: „O călătorie de o mie de mile începe cu un singur pas”. Așa poate începe și explorarea minții elevilor pe care îi îndrumăm, făcând pași spre a face procesul de învățământ mai plăcut prin folosirea metodelor interactive, stimularea creativității fiecăruia, dezvoltarea inteligențelor multiple, abordarea activităților ce necesită lucrul în echipă, adaptarea la nou, în așa fel încât să atingem alt sens al acestei maxime: „În fiecare zi faci câte un prim pas” și să sperăm la o viață mai bună într-o lume mai bună.
Proiect Erasmus+ ,,Lume nouă, viață nouă”, la Școala ,,Petru Comarnescu” Gura Humorului
