Proiect Erasmus +, desfășurat la Școala Gimnazială Berchișești



Începând din acest an școlar, Școala Gimnazială Berchișești desfășoară un proiect Erasmus+ de parteneriat strategic între școli, Let Us Speak, proiect cofinanțat de Comisia Europeană prin Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale. Proiectul se întinde pe o durată de 2 ani și este coordonat de o școală din Trinec, Republica Cehă, având parteneri Școala Gimnazială Berchișești, o școală din Turcia și una din Bulgaria. Elevii acestor școli vor lua parte la activități variate: video-conferințe lunare între perechi de elevi din țări diferite care vor discuta pe teme date; crearea de video-carduri pentru partenerii de comunicare; crearea unei povești audio în lanț; producerea, editarea și prezentarea unei știri TV după ce, în prealabil, au vizitat o stație TV locală și au asistat la crearea știrilor; pregătirea unei cărți de bucate video; jocuri de Geo-caching; evenimente de public speaking; etape de team-building (în cadrul mobilităților): jocuri comunicative, problem-solving, jocuri de cooperare și jocuri de creativitate.
Capacitatea de a vorbi limba engleză este unul din factorii principali care influențează fundamental împlinirea și satisfacția in viața profesională, dar și personală. Proiectul Let Us Speak (L.U.S.) reflectă această necesitate și își propune să ofere elevilor abilitățile indispensabile pentru a-și creiona viitorul și a reuși pe piața muncii.
Proiectul a ales să dezvolte nivelul de limbă al elevilor, aceasta fiind una din prioritățile Uniunii Europene. În majoritatea școlilor nu există contact direct al elevilor cu limba engleză reală, iar lipsa vorbitorilor nativi de limba engleză este acut resimțită in domeniul educației. Prin acest proiect, inițiatorii își propun să demonstreze faptul că, prin conversații regulate cu parteneri din altă țară și derulând anumite activități, pot fi dezvoltate competențele de vorbire si comunicare, poate fi stimulată o atitudine pozitivă față de învățarea pe tot parcursul vieții și se poate resimți în mod real efectul acestor activități.
Obiectivul principal al proiectului este de a dezvolta compețențele de comunicare în limba engleză ale elevilor din ciclul gimnazial și de a îndepărta frica, teama de a vorbi. Pentru acest lucru, a fost propusă crearea unei noi metode de comunicare, “Progressive Speaking and Communicative Method”-PSCM (Vorbire si comunicare progresivă), care va conduce la învățarea motivată și interesantă.
S-a constatat că în școlile din țările implicate in proiect nu există teste standardizate de evaluare a competențelor de vorbire, astfel impunându-se nevoia unui astfel de sistem de evaluare unificat, în concordanță cu Cadrul European Comun de Referință pentru Limbi. Va fi creat un set de 20 de teste de speaking de nivel A2 care vor îmbunătăți metodologia de evaluare și testare a nivelului de competențe de vorbire.
De asemeni, se va alcătui o colecție de jocuri de team-building, verificate și testate cu ajutorul elevilor implicați, jocuri care au rolul de a-i face pe copii să comunice fără teamă, in situații ludice.
La nivel curricular, vor fi abordate activități de învățare integrată (metoda CLIL).
Profesorii din echipele de proiect vor participa, timp de o săptămână (în luna decembrie, în Cehia), la doua seminare de formare despre metoda CLIL și despre evaluarea competențelor de vorbire, necesare realizării celor două rezultate/produse intelectuale: Assessment Guide of Speaking (ghid pentru dezvoltarea competentelor de speaking) și The Book of Speaking Tests (colecție de 20 de teste de speaking).
În fiecare țară parteneră vor exista evenimente de multiplicare, în care vor fi diseminate rezultatele proiectului. De asemeni, mediul online va folosi ca o importantă platformă de diseminare, punând la dispoziția celor interesați toate materialele produse în timpul derulării proiectului.
Este de așteptat ca proiectul să ajute elevii să-și îmbunătățească cunoștințele, să le împărtășească și altor colegi, să colaboreze în vederea promovării activităților de învățare reciprocă și a schimburilor de experiență la nivel european.
Echipa de proiect a Școlii Gimnaziale Berchișești este formată din:
prof. Otilia Corniciuc –coordonator proiect, persoana de contact
prof. Constantin Gogan
prof. Mihaela Rusu
prof. Genoveva Roșu
prof. Gabriela Cojocariu
director, prof. Rachila Varvaroi – reprezentant legal al instituției



Recomandări