Frumusețile și bogățiile pe care ni le oferă natura, în acest superb anotimp – toamna, trezesc în noi impulsul creativ. Ne-am dorit prin acest proiect să realizăm lucrări originale, prin care să valorificăm potențialul creativ al copiilor preșcolari și școlari. Sub îndrumarea harului cadrelor didactice s-au educat totodată tinerele vlăstare spre a-și dezvolta gustul pentru frumos, a aprecia și realiza creații artistice.
Obiectivele acestui proiect au fost: valorificarea și dezvoltarea intereselor și aptitudinilor copiilor; încurajarea copiilor pentru a-și manifesta în voie spiritul de inițiativă; promovarea lucrului în echipă; crearea unui sentiment de siguranță și încredere tuturor participanților; dezvoltarea armonioasă a copiilor și crearea unei stime de sine pozitive; conștientizarea și responsabilizarea elevului la nivelul comunității locale prin implicare direct; promovarea unei alimentații sănătoase; ocuparea timpului liber cu activități de tip recreativ, informativ, creativ, competițional, menite să valorifice disponibilitățile și abilitățile elevilor în diverse domenii.
Proiectul s-a desfășurat în perioada 29 octombrie – 2 noiembrie 2018 și s-a organizat pe următoarele secțiuni:
- Tombola toamnei – elevii au colectat obiecte pentru tombolă.
- Compoziții plastice – elevii au realizat desene cu tema ”Toamna” la orele de educație plastică sau în timpul liber, aceste lucrări fiind jurizate ulterior.
- Obiecte decorative – elevii realizează obiecte decorative la orele de dirigenție sau în timpul liber.
- Dovleci sculptați – elevii sculptează dovleci în timpul liber.
- Mascota Toamnei – la nivelul claselor de elevi se realizează o Mascota Toamnei care să ilustreze cel mai bine anotimpul sărbătorit, aceste lucrări fiind jurizate ulterior.
- Gustări sănătoase – elevii realizează cu ajutorul părinților mici gustări sănătoase de care se bucură împreună cu colegii și profesorii lor.
- Ghicește melodia! – un elev fredonează fără cuvinte o melodie ascultată în căști și restul ghicesc melodia.
Grupul țintă a fost alcătuit din elevii din clasele gimnaziale de la Școala Gimnazială ”Vasile Tomegea” Boroaia și Școala Gimnazială Moișa, cadrele didactice implicate în proiect, comitetele de părinți și comunitatea locală. Coordonatori proiect au fost director prof. Moroșan Lucia, prof. Mateescu Petronela și prof. înv. primar Maria Zarojanu. Echipa de proiect a fost formată din prof. Berariu Maria, prof. Parfenie Victoria, prof. Nistor Alina, prof. Peiu Cristina, prof. Pustiu Mirela, prof. Berariu Silvica, prof. Meleștean Georgeta, prof. Horlescu Cristina, prof. Dochița Marius și prof. Drîngu Cătălin.
Rezultatele acestui proiect au fost realizarea unei expoziții cu lucrările participante și postarea unor fotografii ale lucrărilor pe pagina de Facebook a școlii. Evaluarea proiectului s-a făcut printr-o expoziție cu lucrările și fotografiile realizate, diplome pentru cadre didactice participante și copiii câștigători. Valorificarea proiectului s-a făcut prin diseminarea informațiilor în rândul cadrelor didactice, elevilor, părinților, oficialităților locale și promovarea activităților instructiv-educative din școală în comunitate.
Au consemnat
Prof. Alina Nistor și prof. Mateescu Petronela – Școala Gimnazială „Vasile Tomegea‟ Boroaia