Programul de educație și prevenție dedicat luptei cu virusurile hepatitice la nivelul întregii Moldove, inițiat de prof. univ. dr. Adrian Streinu Cercel, manager al Institutului de Boli Infecțioase “Matei Balș” din București, și de prof. univ. dr. Carmen Dorobăț, manager al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase “Sf. Parascheva” din Iași, a fost lansat ieri și la Suceava.
Este vorba de programul “Spunem NU hepatitei în Moldova”, care își propune să identifice cât mai multe dintre persoanele infectate cu virusurile hepatitice B și C, având în vedere că mulți oameni nu știu că sunt infectați cu aceste virusuri, să îi îndrume pe bolnavi la medicii specialiști în vederea obținerii tratamentului, să informeze și să educe populația cu privire la cele două tipuri de hepatită.
Programul a fost lansat ieri la Consiliul Județean Suceava, fiind ales și grupul de lucru de pe plan local, iar medicul ieșean Irina Teodorescu de la Spitalul de Boli Infecțioase “Sf. Parascheva” Iași, unul dintre coordonatorii acestui proiect, a fost invitata specială a evenimentului. La lansare a participat și vicepreședintele Consiliului Județean Alexandru Rădulescu, care i-a asigurat pe cei prezenți de “toată colaborarea în ce privește cadrul organizatoric”.
Cum vor coordonatorii programului să lupte cu virusurile hepatitice
În cadrul evenimentului au fost prezentate și acțiunile cuprinse în program, acțiuni care fac referire la informarea membrilor administrațiilor publice cu privire la incidența și consecințele răspândirii virusurilor hepatitice, informarea și educația în comunitățile locale vizavi de urmările infectării cu virusurile hepatitice, organizarea grupurilor de lucru locale care vor gestiona aplicarea proiectului. Programul mai include activități de screening menite să identifice cât mai multe persoane bolnave de hepatită B și C și să le îndrume spre centrele de specialitate pentru obținerea tratamentului, dar și întâlniri de lucru cu reprezentanți ai mediului de afaceri din regiunea Moldova, ținând cont că pentru derularea proiectului este nevoie de susținere financiară. Nu în ultimul rând, programul își propune să organizeze sesiuni de training pentru medicii de familie care se vor implica în acest proiect și să lanseze o pagină electronică de informare.
Un program „ambițios”, care își propune ca în zece ani hepatita să fie eradicată în regiunea Moldova
Programul “Spunem NU hepatitei în Moldova” a fost lansat la Iași în luna septembrie și a continuat cu organizarea grupului de lucru de la Vaslui, în octombrie, iar apoi la Botoșani, în noiembrie. La Suceava, membrii grupului de lucru, desemnați ieri, sunt Cătălin Nechifor, președintele Consiliului Județean, Vasile Rîmbu, managerul Spitalului Județean de Urgență, dr. Corina Stănescu, șeful Secției de Boli Infecțioase din cadrul Spitalului Județean de Urgență, dr. Angelica Popescu, șeful Secției de Boli Infecțioase din cadrul Spitalului Municipal Rădăuți, dr. Irina Franciuc, președintele Asociației Medicilor de Familie din Suceava, și dr. Cătălina Zorescu, directorul adjunct medical al Direcției de Sănătate Publică.
„Este un program ambițios, care își propune ca după zece ani de la începerea lui să poată fi declarată eradicată hepatita în regiunea Moldova”, a declarat ieri, la Suceava, medicul ieșean Irina Teodorescu.
România se află pe locul IV în Europa în ce privește mortalitatea prin hepatită. Și asta deoarece în țara noastră sunt tratate în general doar cazurile de boală aflate în stadiu avansat, de ciroză sau chiar cancer. În această situație s-a ajuns pentru că boala nu este depistată la timp, deși cel puțin pentru hepatita C există un tratament modern care permite vindecarea.