Cadrele didactice care au luat cel puțin nota 7 la concursurile de titularizare organizate din ultimii șase ani în învățământul preuniversitar au primit o veste bună.
Guvernul a aprobat miercuri, 9 aprilie, o ordonanță de urgență care le permite profesorilor să se titularizeze pe baza notei obținute în anii anteriori la examenul de titularizare.
Potrivit documentului, “toate cadrele didactice promovate cu minimum 7 la concursurile de titularizare din învățământul preuniversitar în ultimii șase ani și care sunt angajate deja pe baza contractului individual de muncă pe perioadă determinată pot fi repartizate pe perioadă nedeterminată în unitățile de învățământ unde predau”.
Liderul Alianței Sindicatelor din Învățământ Suceava (ASIS), prof. Giani Leonte, a arătat că “Guvernul României a rezolvat problema celor aproximativ 3.250 de cadre didactice care au obținut, în ultimii șase ani, minimum nota 7 la concursurile de titularizare, dar care nu puteau fi titularizate”.
Liderii sindicali mai consideră că, în acest context, atât reprezentanții Guvernului României, cât și cei ai Ministerul Educației Naționale ar trebui să fie la fel de sensibili și prompți și la celelalte probleme ale învățământului românesc, sesizate de nenumărate ori de către sindicaliști: salarizarea, programele școlare, debirocratizarea, depolitizarea sistemului.
Profesorii vor fi repartizați pe perioadă nedeterminată în unitățile de învățământ unde predau
Curtea Constituțională a interzis titularizarea dascălilor care în ultimii ani au luat peste 7 la examen, iar în vară ar fi putut primi un post, dacă era disponibil. Astfel, cei care ar fi vrut să se stabilească în învățământ trebuiau să susțină anual examenul.
“Este ciudat că judecătorii Curții Constituționale nu au sesizat, în anul 2011, când Legea Educației Naționale a fost atacată la CC, că sunt probleme de neconstituționalitate cu această hotărâre”, spun sindicaliștii suceveni.
Cadrele la care se face hotărâre în document vor fi repartizate pe perioadă nedeterminată în unitățile de învățământ unde predau.
Decizia se ia în urma ședinței publice a Inspectoratului Școlar Județean Suceava și numai dacă postul didactic este vacant și are viabilitate. Conceptul de „viabilitate a unui post/unei catedre” presupune existența postului/catedrei pe durata unui nivel de învățământ. Existența și necesitatea lor se stabilește de consiliul de administrație al unității de învățământ, în funcție de planurile-cadru în vigoare și de alte variabile specifice județului/municipiului din care face parte unitatea de învățământ, au mai explicat sindicaliștii.
Decizie importantă
Profesorii care au luat peste 7 la titularizare în ultimii ani pot ocupa posturi definitive în școlile unde sunt suplinitori
