Prevederi contestate

Profesori din învățământul special, nevoiți să se întoarcă pe băncile facultății



O prevedere a Ministerului Educației Naționale (MEN) trimite înapoi pe băncile facultății profesorii din învățământul special.
Documentul semnat de ministerul de resort prevede faptul că dascălii încadrați în învățământul special au dreptul să își continue activitatea ca titulari, cu condiția absolvirii unor studii cu o durată de cel puțin un an și jumătate în psihopedagogia specială. Astfel, cu toate că au urmat un modul de psihopedagogie specială și au un atestat în acest sens, ministerul vrea ca profesorii din „școlile speciale” să aibă și facultate de psihopedagogie. Conform legislației, profesorii „au obligația de a urma programe de conversie profesională […] cu durata de cel puțin un an și jumătate, aprobate de Ministerul Educației Naționale”.
Potrivit lui Traian Pădureț, liderul Uniunii Județene a Sindicatelor „Pro Educația”, „dacă nu îndeplinesc această condiție, cei care sunt titulari vor intra în restrângere de activitate și vor profesa drept cadre necalificate”.
Într-o situație delicată sunt mai ales cadrele care mai au puțin până să iasă la pensie, profesorii suceveni solicitând „întreprinderea unor demersuri pe lângă minister pentru a impune termene clare și distincte pentru cei care mai au câțiva ani până la pensie”.
„Această prevedere ar trebui să-i vizeze pe cei care intră în învățământul special, nu și pe cei care sunt deja încadrați. Ministerul schimbă regulile în timpul jocului”, mai arată Pădureț.
Profesorii consideră că este o prevedere absurdă
Ordonanța a stârnit numeroase controverse în rândul dascălilor din județ care au terminat deja o facultate de specialitate și au urmat și un modul psihopedagogic.
Aceștia au cerut „renunțarea la ideea absurdă că doar absolvenții facultăților de psihologie sau psihopedagogie să predea în învățământul special, știut fiind că fiecare disciplină are o metodică și un conținut specific. Chiar în condițiile unor conținuturi adaptate nivelului deficienței, este necesar un bun nivel profesional pentru a adapta aceste conținuturi și strategiile didactice adecvate.Atestatul de psihopedagogie specială ar trebui să fie suficient”.
Mihail Ciocoiu, directorului Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă „Sf. Andrei” Gura Humorului, susține că deja o parte dintre cadrele didactice care activează în școală s-au înscris la cursuri, declarând că a semnalat, către organele competente, nefirescul situației, fără a primi un răspuns însă.
La rândul său, Traian Pădureț a mai arătat că profesorii s-au îndreptat către o specializare de psihopedagogie care funcționează în cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” Iași, unde taxa de școlarizare este de 3.500 de lei/an.



Recomandări