Colegiul Tehnic „Alexandru Ioan Cuza” Suceava a depus în anul școlar 2016-2017, în cadrul programului Erasmus+, proiectul intitulat ”Implementarea platformelor E-learning. Un instrument modern în pregătirea adulților pentru inserția pe piața muncii”, primind în urma evaluării aprobarea pentru finanțare din partea Agenției Naționale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale.
Proiectul face parte din acțiunea KA1, incluzând printre alte obiective și instruirea personalului didactic, în vederea pregătirii pentru implementarea, menținerea și dezvoltarea platformei e-learning necesară în procesul instructiv-educativ și cuprinde cinci mobilități de învățare.
În prima mobilitate „Moodle 3.0 Introduction for teachers”, care a avut loc în Sevilia, Spania, în perioada 13-17 martie 2017, au participat patru profesori ai acestei instituții.
Săptămâna trecută, în perioada 21-27 mai, la cea de-a doua mobilitate a proiectului, sub denumirea „ICT FOR TEACHING: A practical course to incorporate Information Technology into Teaching”, desfășurată la Dublin, Irlanda, au luat parte managerul colegiului, ing. prof. Arganisciuc Ovidiu Ștefan, profesor de limba engleză Irimiciuc Loredana Marilena și profesor de TIC și informatică Macovei Cristina.
Participanții la cursuri au învățat cum să utilizeze cât mai eficient instrumente de tehnologia informației și comunicării în procesul educativ de predare-învățare-evaluare din cadrul fiecărei specializări predate, ca urmare a workshopurilor la care au luat parte alături de alți 10 profesori prezenți la curs din Croația, Finlanda, Franța, Lituania și Spania. Sesiunile interactive și activitățile în echipă au permis folosirea diferitor aplicații inovatoare în domeniul TIC și crearea de resurse moderne în procesul de predare: Padlet, Kahoot, Pearltrees, Animoto, Yumpu, Google Drive, Dropbox, Mega.
Proiectele și vizitele de studiu în diverse locuri cu semnificație istorică și culturală (The Book of Kells, Glendalough, Kilkenny) ca parte a metodologiei Contexts4Content folosite de furnizorul de curs English Matters au permis cursanților să exploreze cultura și societatea irlandeză ca și context de creare a resurselor de predare, oferind în egală măsură ocazia de consolidare și perfecționare a competențelor lingvistice.
Participarea la această mobilitate contribuie la îmbunătățirea nivelului de competențe și de aptitudini cheie, sprijină procesul de modernizare a sistemului de educație și de formare profesională și favorizează internaționalizarea la nivelul instituției de învățământ în urma contactelor stabilite între profesorii cursanți.
Pentru mai multe detalii despre diseminarea activităților vă invităm să accesați site-ul Colegiul Tehnic „Alexandru Ioan Cuza” Suceava, www.ctalicuza.ro, la secțiunea „Proiecte”.
Articol realizat de profesor Loredana Irimiciuc
Profesori ai Colegiului Tehnic „Alexandru Ioan Cuza” Suceava, la Trinity College Dublin, Irlanda, în mobilitate de învățare a programului Erasmus+
