Alimentație

Produsele lactate: cum le selectezi, le conservi și le consumi?



Produsele lactate: cum le selectezi, le conservi și le consumi?
Produsele lactate: cum le selectezi, le conservi și le consumi?

Consumate separat sau în combinație cu alte alimente – laptele, iaurtul și brânza – sunt la fel de nutritive. Descoperă beneficiile produselor lactate, precum și modalitățile de a le selecta, conserva și a le prepara.
De ce să consumi produse lactate?
Cu toate că multe alimente sunt bogate în calciu, produsele lactate sunt în topul listei. O dietă cu un consum ridicat de lactate reduce riscul de apariției a numeroase boli, inclusiv osteoporoză.
Pe lângă calciu, produsele lactate îți asigură necesarul de proteine, complexul de vitamine B, seleniu, zinc, fosfor, potasiu și magneziu. În general, laptele este o sursă bună de vitamina D, care favorizează absorbția calciului în organism.
Produsele lactate integrale conțin multe grăsimi (în special saturate) și calorii. De aceea este indicat să le consumi pe cele degresate, care aduc aceleași beneficii organismului, dar mai puține grăsimi și calorii.
Cum să le selectezi
– Alege produsele sărace în grăsimi sau chiar cu 0% grăsimi. Citește cu atenție etichetele alimentelor și caută să vezi câte grame/per porție sunt precizate la totalul de grăsimi și la cele saturate. Compara și cu alte produse;
– Atenție mare la termenul de valabilitate;
– Cumpără produsele lactate cu specificația „a se păstra la rece”, numai dacă sunt reci în momentul achiziționării. Unele produse nu necesită să fie păstrate la rece în magazine, cum ar fi laptele la cutie.
Cum să le păstrezi
– Este indicat ca în maxim două ore să pui produsele lactate cumpărate la frigider. Pasteurizarea – încălzirea la o temperatură ridicată, urmată de o răcire bruscă – distruge bacteriile dăunătoare. O păstrare neadecvată a produsului poate genera apariția altor bacterii, afectând astfel calitatea compoziției. Așadar, păstrează aceste produse la frigider sau congelator până în momentul folosirii;
– Împachetează bine brânza după ce ai folosit o bucată din ea. Dacă observi că s-a format mucegai sau o pojghiță la suprafața ei, curăț-o și împacheteaz-o într-o altă folie/pungă;
– Ghidează-te după termenul de valabilitate afișat pe ambalaj! De exemplu, brânză de casă, laptele, smântâna și iaurtul rezistă câteva săptămâni în frigider. În schimb, untul și margarina rezistă câteva luni bune.
Cum să le consumi
– Nu consuma laptele și brânza nepasteurizate. Cele mai multe produse pe care le găsești în magazine sunt pasteurizate și etichetate ca atare.
– În cazul unei petreceri, când este nevoie să le păstrezi afară o perioadă mai mare de timp și la o temperatură mai ridicata, pune o tavă cu gheață sub alimente. Înlocuiește gheața pe măsură ce se topește.
– În cazul în care ții produsul din lapte mai mult de două ore la temperatura camerei, aruncă-l.
Mai multe lactate în dieta ta!
– Cumpără întotdeauna lapte și brânzeturi cu cât mai puține grăsimi.
– Ai poftă de smântână sau iaurt peste cartofi? Atunci alege produsul cu un conținut scăzut în grăsimi. O alternativă ar mai fi brânza proaspătă nesărată.
Sursa: www.topsanatate.ro



Recomandări

Profesori și elevi ai Colegiului Tehnic de Industrie Alimentară Suceava – promotori ai excelenței europene în educația din domeniul lactatelor, prin participarea la proiectul AEDIL Dairy CoVE

Profesori și elevi ai Colegiului Tehnic de Industrie Alimentară Suceava –  promotori ai excelenței europene în educația din domeniul lactatelor, prin participarea la proiectul AEDIL Dairy CoVE
Profesori și elevi ai Colegiului Tehnic de Industrie Alimentară Suceava – promotori ai excelenței europene în educația din domeniul lactatelor, prin participarea la proiectul AEDIL Dairy CoVE