O substanță prezentă în produsele lactate pare să posede capacitatea de a preveni declanșarea diabetului, potrivit unui studiu recent, publicat în revista Annals of Internal Medicine, informează bbc.co.uk.
Acidul trans-palmitoleic este prezent în lapte, brânză, iaurt și unt, însă nu poate fi sintetizat de corpul uman.
Un studiu realizat pe un eșantion de 3.700 de persoane a relevat faptul că pacienții cu o concentrație ridicată de acid trans-palmitoleic în organism beneficiază de o reducere considerabilă a riscului de declanșare a diabetului de tipul 2.
Voluntarii cu cele mai mari concentrații de acid trans-palmitoleic în organism beneficiază de o reducere cu 60% a acestui risc.
Laptele și celelalte produse lactate sunt însă bogate în grăsimi și, atunci când sunt consumate în exces, pot cauza o creștere în greutate a pacientului. Pentru a contracara acest efect, specialiștii americani recomandă produsele lactate degresate și semidegresate.
În opinia specialiștilor, toți oamenii – suferind de diabet sau sănătoși – ar trebui să adopte o dietă sănătoasă, săractă în sare, zahăr și grăsimi și bogată în fructe și legume.
Studiul, coordonat de Dariush Mozaffarian, profesor la Harvard Medical School din Statele Unite, a fost realizat având la bază o perioadă de monitorizare de 20 de ani.
Medicii americani au constatat faptul că o concentrație mare de acid trans-palmitoleic în organism este asociată cu o concentrație considerată sănătoasă a colesterolului și cu o bună sensibilitate la insulină.
Experții consideră că diabetul de tipul 2 afectează peste 2,3 milioane de persoane din Marea Britanie.