Produsele congelate nu au fost văzute mult timp cu ochi buni de gospodine. Acum, când suntem presați de activitățile zilnice, acestea reprezintă soluția salvatoare atunci când trebuie să preparăm repede ceva de mâncare.
Iată câteva sfaturi care vor ajuta gospodinele să pregătească produsele congelate.
Cumpărarea produselor
Primul lucru de care trebuie să țineți cont este acela că alimentele congelate trebuie cumpărate ultimele. Așadar, atunci când vă aflați în supermarket ultima vizită trebuie să o faceți la raionul dedicat produselor congelate. Cumpărându-le înainte de a vă îndrepta către casă, ele vor rămâne înghețate până ajungeți acasă. De preferat ar fi să aveți la dumneavoastră și o plasă izotermă, care oferă o bună conservare a alimentelor. Alegeți pungile cu legume sau cutiile cu pizza aflate în partea cea mai de jos a vitrinelor frigorifice.
Reguli de conservare
Atunci când vă întoarceți de la magazin, nu așteptați prea mult timp pentru despachetarea cumpărăturilor. Primul lucru pe care trebuie să-l faceți este să puneți imediat la congelator produsele congelate. O dată ce acestea au început să se decongeleze, nu mai pot fi introduse în congelator. Niciodată nu trebuie să recongelați un produs decongelat! De asemenea, trebuie să țineți cont și de performanțele congelatorului dumneavoastră. În cazul în care puterea de congelare este în jurul valorii de -6/-12 grade, alimentele congelate pot fi păstrate o săptămână, maximum două. Dacă temperatura din congelator este de peste -18 grade, alimentele congelate pot fi păstrate mai multe luni, respectând data-limită de valabilitate înscrisă pe pachete.
Arta decongelării
Pentru a prepara aceste produse, nu este nevoie ca acestea să fie decongelate în prealabil. Există și alimente care trebuie decongelate înainte de a fi gătite. Este vorba despre fructe, brânzeturi, bucățile mari de carne precum puii întregi, crustaceele, produsele de patiserie sau pâinea. Acestea se scot din congelator și se țin în frigider până se decongelează. Procesul poate fi accelerat prin folosirea cuptorului cu microunde timp de câteva minute, după ce a fost setat pe funcția de decongelare. În oricare din cazuri, citiți și respectați sfaturile de preparare de pe pachet.
Bune pentru sănătate
De ce sunt considerate benefice pentru sănătate produsele congelate? De exemplu, legumele congelate conțin aproape tot atâtea vitamine și minerale precum cele proaspete. Congelarea, cea industrială, nu cea practicată acasă, face ca produsele să-și păstreze calitățile nutriționale deoarece sunt prelucrate foarte rapid, timpii între culegere, spălare și congelare fiind extrem de mici. Se știe că aerul și lumina distrug vitaminele conținute de fructe sau legume, astfel că legumele proaspete din piețe sau din magazine își pierd o parte din vitamine în perioada cuprinsă între momentul culegerii și cel în care au ajuns în bucătăria dumneavoastră, lucru care nu se întâmplă în cazul celor congelate. Alt avantaj al produselor congelate este acela că pot fi păstrate mai mult timp.
Extrem de practice
Produsele congelate sunt extrem de practice. În cazul în care sunteți presat de timp, aveți nevoie doar de câteva minute și masa este gata. Lasagna, musaca, pește, cartofi sau șnițele, toate se pot afla pe masa dumneavoastră cât ați bate din palme. Puteți acorda timpul pe care îl doriți preparării unei fripturi, în timp ce garnitura pentru aceasta va fi gata în două-trei minute.