Producătorii români vor avea posibilitatea să solicite înregistrarea și protecția produselor agricole tradiționale în statele membre ale Uniunii Europene, cu sprijinul unui oficiu național care va fi înființat de Guvern în următoarele săptămâni.
Guvernul a adoptat, ieri, o hotărâre privind specialitățile tradiționale garantate ale produselor agricole și produselor alimentare, care permite producătorilor să solicite înregistrarea și protecția acestora și în Uniunea Europeană.
„Practic, este înregistrată și protejată o rețetă specifică, indiferent de locul unde se realizează produsul sau de unde vine materia primă”, a declarat ministrul Agriculturii, Dacian Cioloș, la finalul ședinței.
Pentru înregistrarea unui produs alimentar sau agricol ca specialitate tradițională garantată, un grup de producători (orice organizație, indiferent de forma juridică sau de compoziție) trebuie să demonstreze că respectivul aliment are calități specifice, care îl deosebesc în mod clar de celelalte produse din aceeași categorie.
Totodată, grupul trebuie să arate că produsul este obținut printr-un mod tradițional de producție sau din materii prime tradiționale, transmise între generații.
Proceduri.
Cererile sunt transmise Ministerului Agriculturii, postate pe pagina de Internet a instituției și, după o perioadă de opoziție, în care alți producători pot contesta legitimitatea cererii, este transmisă Comisiei Europene, spre aprobare.
După ce un grup a obținut protecția unei specialități tradiționale garantate, un alt producător care dorește sa realizeze pentru prima dată acea specialitate trebuie să obțină acceptul grupului și să fie avizat de Ministerul Agriculturii și organismele de inspecție și certificare. De asemenea, producătorul trebuie să respecte rețeta, materiile prime și modalitatea de fabricație deja înregistrate.
În luna noiembrie a anului trecut a intrat în vigoare în România sistemul de protecție a denumirilor și indicațiilor geografice de origine ale produselor alimentare și agricole. Acest tip de protecție este aplicat alimentelor care au anumite calități datorate arealului geografic în care sunt produse.
Spre deosebire, specialitățile tradiționale garantate au calități specifice date de rețeta sau de materiile prime tradiționale.
Câteva exemple de specialități tradiționale garantate sunt brânza italiană Mozzarella, biscuiții spanioli Panellets și berea belgiană Lambic.
Ministerul Agriculturii a mai anunțat, ieri, că a propus crearea unui oficiu național pentru produsele naționale.
„Acest oficiu ar urma să aibă o acțiune pro-activă în înregistrarea produselor tradiționale”, a spus Cioloș.
Oficialul a menționat și anterior intenția de crea un astfel de oficiu.
Facilitate
Produsele agricole tradiționale, protejate și în statele membre UE
