Nemulțumiri

Producătorii tradiționali trebuie să se reautorizeze, iar producția le va fi limitată



Producătorii tradiționali au participat ieri la o ședința privind noile prevederi legale la sediul Direcției Agricole Suceava
Producătorii tradiționali au participat ieri la o ședința privind noile prevederi legale la sediul Direcției Agricole Suceava

Direcția Agricolă Suceava a organizat, ieri, un seminar legat de modificările legislative din domeniul produselor tradiționale, un nou ordin emis de Ministerul Agriculturii, Ministerul Sănătății și Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor, aducând schimbări importante în domeniul afacerilor de acest gen, foarte dezvoltate în județul Suceava. La întâlnire au participat mare parte dintre cei mai cunoscuți producători tradiționali autorizați din județ, noile modificări dându-le multe bătăi de cap și stârnind mari nemulțumiri unora dintre ei.
Noile prevederi și nemulțumirile producătorilor tradiționali
Două modificări din Ordinul 724 au stârnit cele mai aprinse discuții. Este vorba de reautorizarea producătorilor tradiționali, care trebuie să vină cu dovezi că produsul are o vechime de cel puțin 30 de ani în localitatea din care provine, și de limitarea producției. Conform noului ordin, care va intra în vigoare în a doua jumătate a acestui an, capacitatea de producție raportată la un an nu poate depăși cantitatea medie de 150 de kilograme/litri pe zi dintr-un produs tradițional, respectiv maxim 400 de kilograme/litri total produse tradiționale atestate ale unui producător. Este vorba de cantitatea medie raportată la un an, astfel că în anumite perioade se va putea produce mai mult, iar în altele mai puțin.
Producătorii tradiționali au venit cu argumente pro și contra, însă majoritatea nu sunt de acord cu noile prevederi.
Vocea nemulțumiților s-a auzit prin intermediul doctorului Petrea Dulgheru, singurul producător tradițional de păstrăv.
„În acest domeniu al produsului tradițional s-a muncit, s-a investit mult, iar acum produsul tradițional riscă să fie omorât. Noul ordin anulează practic autorizațiile existente și cere o autorizare nouă, extrem de greu de obținut”, a declarat Petrea Dulgheru.
Foarte nemulțumit s-a declarat și Gabriel Lemnariu, de la societatea Laktotrio Horodniceni. Acesta consideră că limitarea producției la 150 de kilograme la zi pentru un produs nu este normală și îngrădește rentabilitatea afacerii.
Noul ordin urmărește păstrarea produsului tradițional autentic
Au fost și opinii diferite. Cel mai cunoscut producător tradițional, Ion Baciu Țăran, crede că limitarea producției va face ca produsul tradițional să rămână autentic și să nu devină industrial. Totodată noile criterii de autorizare ar trebui să-i elimine pe cei care fac un produs tradițional doar pe etichetă, a mai spus Baciu Țăran.
Prin produs tradițional se înțelege un produs pentru care se utilizează materii prime locale, care nu are în compoziție aditivi alimentari, care prezintă o rețetă tradițională, un mod de producție și un procedeu tehnologic tradițional ce se distinge de alte produse similare aparținând aceleiași categorii.
Directorul Direcției Agricole: „Noul ordin nu anulează autorizațiile, ci doar cere reînnoirea acestora”
Vasile Schipor, directorul Direcției Agricole Suceava, a încercat să îi liniștească pe producătorii tradiționali.
„Noul ordin nu anulează autorizațiile, ci doar cere reînnoirea acestora. Trebuie să căutăm soluții, nu să ne lamentăm. Direcția Agricolă îi va sprijini pe toți producătorii tradiționali să își reînnoiască autorizațiile”, a declarat Schipor.
Și Constantin Harasim, subprefectul Sucevei, a avut același mesaj de calm și de disponibilitate la colaborare. El i-a mai îndemnat pe producătorii tradiționali să prezinte Prefecturii nemulțumirile legale de noul ordin, pentru ca acesta să fie trimis la Ministerul Agriculturii.
Conform datelor prezentate de Direcția Agricolă Suceava, în județ sunt 25 de producători tradiționali atestați, 13 în domeniul laptelui, 11 în cel al cărnii și peștelui și unul în domeniul băuturii, al berii mai exact. În total, în județ sunt atestate 126 de produse tradiționale.


Producătorii tradiționali au participat ieri la o ședința privind noile prevederi legale la sediul Direcției Agricole Suceava
Producătorii tradiționali au participat ieri la o ședința privind noile prevederi legale la sediul Direcției Agricole Suceava
Producătorii tradiționali au participat ieri la o ședința privind noile prevederi legale la sediul Direcției Agricole Suceava
Producătorii tradiționali au participat ieri la o ședința privind noile prevederi legale la sediul Direcției Agricole Suceava


Recomandări

Leonardo Badea, Prim-viceguvernator BNR: O abordare diferită a creșterii economice în România: dincolo de ritm contează evitarea dezechilibrelor și a capcanei venitului mediu

Leonardo Badea, Prim-viceguvernator BNR: O abordare diferită a creșterii economice în România: dincolo de ritm contează evitarea dezechilibrelor și a capcanei venitului mediu
Leonardo Badea, Prim-viceguvernator BNR: O abordare diferită a creșterii economice în România: dincolo de ritm contează evitarea dezechilibrelor și a capcanei venitului mediu

Stan susține că fermierii români trebuie să poată concura „în condiții egale și corecte” cu ceilalți fermieri europeni

Senatorul PSD Ioan Stan, candidat pentru un nou mandat la alegerile parlamentare din 1 decembrie a.c
Senatorul PSD Ioan Stan, candidat pentru un nou mandat la alegerile parlamentare din 1 decembrie a.c