O parte a producătorilor tradiționali atestați din județul Suceava s-au constituit într-o asociație prin care vor să realizeze o separare clară față de cei care produc în regim industrial. Asociația Micilor Producători de Produse Tradiționale și Țărănești din Bucovina s-a înființat în condițiile în care Ministerul Agriculturii, Ministerul Sănătății și Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor au emis la finele anului trecut Ordinul 724, care prevede reautorizarea producătorilor tradționali în condiții care să-i separe mai clar de marii producători.
Conform noului ordin, care va intra în vigoare în a doua jumătate a acestui an, capacitatea de producție raportată la un an nu poate depăși cantitatea medie de 150 de kilograme/litri pe zi dintr-un produs tradițional, respectiv maxim 400 de kilograme/litri total produse tradiționale atestate ale unui producător.
„Nu se mai poate veni la târg cu două tone de marfă, pentru că acela nu poate fi un produs tradițional”
Ioan Baciu Țăran, președintele asociației, a declarat:
“La târgurile de produse tradiționale vor putea veni doar cei care fac un produs tradițional, în cantități mici, cu respectarea rețetelor tradiționale. Nu se mai poate veni la târg cu două tone de marfă, pentru că acela nu poate fi un produs tradițional în adevăratul sens al cuvântului. Sperăm să nu mai fie cazuri similare cu cele în care samsarii veneau la târg cu marfă din supermarket”, a declarat Baciu. El a subliniat că marii producători din domeniu nu sunt excluși, aceștia pot scoate produse tradiționale, însă ar trebui să vină doar cu acestea la un târg de profil, nu cu toată marfa.
Din structura de conducere a noii asociații mai fac parte și alți producători tradiționali, printre care Niculina Obaciu și Dana Zdrob.
Noul ordin stârnește controverse inclusiv în rândul producătorilor tradiționali
Ordinul 724, privind atestarea produselor tradiționale, a stârnit opinii diferite în rândul celor care sunt înregistrați ca producători tradiționali. O parte dintre ei consideră că noul ordin îi limitează și nu le permite să se dezvolte și să aibă un rol mai important pe piață, în timp ce alții cred că Ordinul 724 este doar un sprijin pentru cei care fac cu adevărat un produs tradițional.
Prin produs tradițional se înțelege un produs pentru care se utilizează materii prime locale, care nu are în compoziție aditivi alimentari, care prezintă o rețetă tradițională, un mod de producție și un procedeu tehnologic tradițional care se distinge de alte produse similare aparținând aceleiași categorii.
Conform evidențelor Direcției Agricole Suceava, în județ sunt 25 de producători tradiționali atestați, 13 în domeniul laptelui, 11 în cel al cărnii și peștelui și unul în domeniul băuturii. În total, în județ sunt atestate 126 de produse tradiționale. Este de așteptat ca reautorizarea cerută de noul ordin să mai trieze din numărul celor înregistrați ca producători tradiționali.

