Producătorii de legume cer Ministerului Agriculturii să suplimenteze subvențiile cu 9,9 milioane de lei, pentru producția din sere încălzite, întrucât fondurile alocate acestui sector, de 22 milioane lei, s-au dovedit insuficiente și au fost epuizate.
Pentru acest an era prevăzută subvenționarea unei cantități de 36.700 de tone de legume produse în sere încălzite, cu 600 de lei pe tonă, valoarea totală a sprijinului financiar fiind de 22 de milioane de lei. Producția realizată a fost însă mult mai mare, iar subvențiile insuficiente.
„În acest an pentru producția de legume în sere încălzite s-a alocat o subvenție de 600 de lei pe tonă, care a dus la o creștere a producției cu peste 40% față de nivelul de 36.700 tone de legume preconizat a fi susținut din subvenții. Bugetul alocat pentru acest an a fost de 22 milioane lei, însă el a fost depășit cu peste 45%, respectiv 9,9 milioane lei, sumă pe care Ministerul Agriculturii nu a acoperit-o pe motiv că nu a găsit încă soluții de finanțare”, a declarat, miercuri, într-o conferință de presă, Aurel Tănase, directorul general al organizației interprofesionale Prodcom Legume-Fructe.
El a adăugat că Ministerul Agriculturii a plătit subvențiile pe anul trecut cu banii alocați în bugetul pentru 2008, iar în acest an a folosit sumele disponibile pentru 2009. Anul viitor producătorii de legume ar putea să nu mai beneficieze de sprijin, întrucât fondurile au fost deja cheltuite, a spus Tănase.
„Este vorba de un ajutor de stat, cu un anumit plafon pe an, care a fost atins. Am încercat și încercăm să obținem fonduri suplimentare. Ei (producătorii de legume – n.r.) știau de la început care este suma alocată. Încercăm să rezolvăm cu Comisia Europeană, să vedem dacă reușim”, a declarat subsecratrul de stat din Ministerul Agriculturii Mihaela Luca.
Investițiile pentru modernizarea serelor erau necesare, întrucât majoritatea acestora au o vechime de peste 40 de ani.
Potrivit datelor organizației interprofesionale, în 1989 suprafața de sere încălzite în România era de 2.465 hectare, realizând o producție de 300.000 tone de roșii, castraveți, verdețuri, dintre care peste 200.000 de tone erau exportate în state ca Austria, Germania, Olanda, Polonia.
Suprafața de sere încălzite a scăzut semnificativ în ultimii 18 ani, ajungând la circa 210 hectare în 2008, cu o producție de 70.000 de tone. În aceste unități lucrează peste 1.500 salariați.