– Așa cum s-a întâmplat și în anii precedenți, de creșterea prețurilor, apărută pe fondul producției slabe din țară, profită aproape exclusiv intermediarii, în timp ce producătorul și cumpărătorul pierd
Anul propice cultivării cartofului, care a dus la obținerea unei producții bune pentru majoritatea cultivatorilor din județ, nu le oferă celor mai mulți dintre ei profitul pe care l-au așteptat.
Așa cum s-a întâmplat și în anii precedenți, de pe urma creșterii prețurilor, apărută pe fondul producției slabe din țară, profită aproape exclusiv intermediarii, cei care cumpără cartoful de pe ogorul producătorului și îl vând în piețe.
Cei mai mulți dintre cultivatori, chiar și cei mari, se confruntă cu o problemă: nu au unde să depoziteze cartofii pentru a-i ține până spre primăvară și sunt nevoiți să-i vândă la prețuri derizorii.
– Producătorul și cumpărătorul pierd, intermediarul câștigă
Conform unei situații întocmite de Direcția pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală Suceava, în acest an în județ s-au cultivat 29.180 de hectare de cartofi. Producția medie realizată a fost de 18.200 de kilograme la hectar, una dintre cele mai bune din ultimii ani. Producția totală realizată în acest an în județul Suceava este de 53.100 de tone.
Dacă la începutul lunii septembrie, când suprafețele recoltate erau încă mici, producătorii obțineau un preț de care erau mulțumiți, acum foarte greu pot obține mai mult 50 de bani pe kilogramul de cartof.
Ilie Homeniuc, din Bălcăuți, a cultivat în acest an cartof pe 90 de hectare de teren agricol din localitatea de domiciliu. A obținut o producție bună, 35 de tone la hectar, față de 30 de tone cât obținuse anul trecut. „Avem într-adevăr o producție bună, însă avem probleme, ca și în anii precedenți, cu intermediarii. Eu, ca producător, nu am unde să mă duc să vând 3.000 de tone de cartof, așa că trebuie să cedez mare parte din producție celor care se ocupă de vânzarea cartofilor”, spune bărbatul. Este nemulțumit că nu-și poate da cartofii cu mai mult de 50 de bani pe kilogram, asta deși intermediarul vinde cartoful la preț mult mai mare, 80-90 de bani la angro, și 1-1,4 lei cu amănuntul.
Cazul marelui cultivator din Bălcăuți nu este nici pe departe o excepție. „Pentru că am cartof de cea mai bună calitate, am obținut un preț de 60 de bani la kilogram, departe însă de prețul la care îmi ajunge produsul în piață”, ne-a spus și Leonard Ovidiu Ioachimescu, care a cultivat cu cartofi 30 de hectare de teren la Mitocu Dragomirnei.
– Organizarea în asociații, singura soluție
În opinia lui Ovidiu Ioachimescu, care este și președinte al „Asociației Cultivatorilor de Cartofi Sucidava”, singura soluție pentru ca intermediarii să fie scoși de pe piață ar fi asocierea cultivatorilor. „Creându-se o cooperativă, am putea să avem oameni care să se ocupe de vânzarea cartofului, pentru că noi, cei care producem, nu putem să ne ocupăm și de acest segment. În plus, poate cel mai important, marile rețele de magazine ar fi dispuse să ne preia marfa, acum ca simpli producătorii fiindu-ne imposibil să ajungem la aceste magazine”, a explicat Ioachimescu, optimist că de la anul o astfel de asociație se va înființa la Suceava.
Până una alta, singurii producători care mai pot rezista în fața intermediarilor sunt cei care au depozite unde își pot ține cartofii în bune condiții, timp de câteva luni.






