– Accizele vor fi majorate în două etape, prima urmând să intre în vigoare odată cu ordonanța de urgență care include aceste modificări, iar a doua la 1 iulie, când vor fi majorate accizele și pentru celelalte produse accizate
Introducerea taxei pe viciu în nivelul accizelor va avea ca efect majorarea prețurilor la băuturile alcoolice cu până la 30% și creșterea evaziunii fiscale, afirmă reprezentanții asociațiilor patronale din sector și ai companiilor de profil.
„Este o mare eroare. Această taxă, care nu se regăsește nicăieri în Europa, nu va avea ca efect reducerea consumului, ci mai degrabă îmbolnăvirea populației pentru că piața ilegală se va dezvolta”, a declarat agenției MEDIAFAX președintele Asociației Producătorilor de Alcool și Băuturi Spirtoase – Garant, Romulus Dascălu.
Guvernul a decis miercuri ca taxa pe viciu să fie inclusă în nivelul accizelor, pentru a simplifica procedurile legate de colectare și percepere. În cazul băuturilor alcoolice, accizele vor fi majorate în două etape, prima urmând să intre în vigoare odată cu ordonanța de urgență care include aceste modificări, iar a doua la 1 iulie, când vor fi majorate accizele și pentru celelalte produse accizate.
Pentru băuturile alcoolice spirtoase, calendarul vechi prevedea majorarea accizelor la 1 iulie, de la 465,35 euro pe hectolitru de alcool pur la 550 euro/hectolitru. În urma introducerii contribuției pentru sănătate, acciza va crește în prima etapă la 665,35 euro/hl, iar în a doua etapă la 750 euro/hectolitru.
Introducerea noilor taxe nemulțumește producătorii, care afirmă că taxa ar trebui să aibă același regim ca și acciza pentru a se elimina cazurile de sustragere de la plata acesteia după vânzarea mărcii.
”Nu suntem de acord cu introducerea taxei, însă dacă tot a fost introdusă, credem că e bine să fie plătită înainte, la fel ca accizele, pentru a elimina eventualele sustrageri de la plata taxei, după ce s-a vândut marfa”, a afirmat directorul de marketing al firmei Euroavipo Poșta Câlnău, Radu Morar.
Morar precizează că este posibil să apară ”tot felul de binevoitori care se vor sustrage de la plată după ce au încasat banii pe produse”.
În același timp, Morar se îndoiește că încasarea noilor taxe va duce la îmbunătățirea serviciilor de sănătate și că astfel vor fi rezolvate problemele din sectorul sănătății.
Opinia că introducerea noilor taxe va determina reducerea încasările la buget este împărtășită și de președintele Garant, care susține că în aceste condiții consumatorii se vor orienta spre ”țuica și rachiurile de pe piața neagră”, a cărei pondere în consumul total va crește de la 50%, în prezent, la 80%, sau chiar spre produse precum vinul sau berea.
Consumul mediu de alcool pur pe cap de locuitor pe an este de șapte litri, potrivit datelor Garant.
În ceea ce privește nivelul prețurilor, Dascălu apreciază că acestea se vor majora în medie cu 30%, iar cele mai mari scumpiri vor fi consemnate la vinars și brandy.
Astfel, prețul va crește de la 150.000 lei vechi pe litru la 200.000 lei vechi la vodcă, de la 110.000 lei vechi la 150.000 lei vechi la lichior, în timp ce la brandy și vinars majorarea va fi de circa 70.000 de lei vechi până la 300.000 lei vechi.
La rândul lui, reprezentantul Euroavipo spune că brandurile din segmentul popular se vor scumpi cu până la 30%, iar cele din segmentul mediu și premium cu un procent mai mic, deoarece se vând cu un preț ridicat.
”Scumpirea e inevitabilă, deoarece nu există mijloace reale de scădere a costurilor de producție. Toți producătorii de alcool vând la prețuri apropiate de costul de producție”, spune Morar, care adaugă că este posibil ca unele companii să dea faliment, așa cum s-a întâmplat și anul trecut.
Pe de altă parte, președintele Asociației Producătorilor de Vinuri și Băuturi Alcoolice Distilate – Vinrom, Mihai Sânpetru, apreciază că fiecare producător este liber să-și stabilească nivelul prețurilor în funcție de strategia proprie, fiind posibil ca unii dintre aceștia să recurgă chiar la unele reduceri pentru a se menține pe piață.