Ancheta în cazul lui Ioan Csapai, bărbatul care a murit după intervenția brutală a unui echipaj de jandarmi, intervenție care a avut loc în parcul central din Vatra Dornei în ziua de 19 iulie, se va prelungi. Și asta pentru că procurorul militar care coordonează ancheta a considerat că raportul medico-legal întocmit de reprezentanții Serviciului de Medicină Legală Suceava nu este suficient de explicit pentru a stabili cu exactitate dacă modul de acțiune al jandarmilor a fost de natură să provoace decesul lui Ioan Csapai.
În aceste condiții, s-a înaintat o adresă către Institutul de Medicină Legală Iași, căruia i s-a solicitat o nouă expertiză, dar și întrebări punctuale despre legătura de cauzalitate dintre acțiunea forțelor de ordine și deces.
Ioan Marocico, avocatul care reprezintă interesele familiei lui Ioan Csapai, a arătat că din punctul său de vedere și raportul întocmit la Suceava era explicit, dar că nu are obiecțiuni cu privire la efectuarea unei noi expertize medico-legale.
„Din punctul nostru de vedere există o legătură de cauzalitate extrem de clară între folosirea spray-ului iritant lacrimogen și decesul victimei. Mari semne de întrebare avem și vizavi de modul în care a fost pusă la pământ victima și s-a exercitat compresia asupra acesteia”, a arătat avocatul Ioan Marocico.
Acțiunea jandarmilor a plecat de la o plângere venită din partea tatălui unei minore
Intervenția jandarmilor care s-a soldat cu decesul lui Ioan Csapai a avut loc în după-amiaza zilei de vineri, 19 iulie a.c., în zona Parcului Municipal Vatra Dornei, cu ocazia Festivalului de Folclor pentru Copii și Tineret.
Totul a plecat de la o reclamație a unui tată, care le-a spus oamenilor legii că un bărbat i-ar fi pipăit fiica indecent de mai multe ori. Echipajul de jandarmi aflat în zonă l-a identificat ca suspect pe Ioan Csapai, iar încercarea de a-l încătușa s-a transformat într-un fiasco total, care a fost filmată de o persoană aflată în parc. De altfel, aceste imagini vor constitui un element important în ancheta pe care o derulează Parchetul Militar Iași.
Pe imagini se poate observa cum suspectul este la pământ, iar peste el sunt doi jandarmi. În jurul celor trei se învârtea o femeie jandarm, care la un moment dat scoate spray-ul lacrimogen pe care îl avea în dotare și de la 10-15 centimetri pulverizează un jet spre fața suspectului.
Potrivit normelor în vigoare, folosirea spray-ului lacrimogen este admisă doar când jandarmul este atacat, ceea ce nu este valabil în cazul de față, și nu de la o distanță mai mică de 1,5 metri de suspect.
Bărbatul imobilizat a intrat în stop cardio-respirator, iar la fața locului a fost chemat de urgență un echipaj medical, dar în final Ioan Csapai a murit.
Până acum singura persoană pusă sub acuzare este jandarmul Ana Maria Florescu
Până în prezent, procurorii Parchetului Militar Iași au pus-o sub acuzare pe Ana Maria Florescu, femeia jandarm, pentru două fapte penale. Mai exact, Ana Maria Florescu este cercetată pentru purtare abuzivă și abuz în serviciu. În plus, începând cu data de 1 august femeia jandarm a fost plasată sub control judiciar de către procurorul militar care coordonează ancheta.
Mai mult, ea a folosit în timpul acțiunii un alt spray, din dotarea personală, și nu cel din dotarea Jandarmeriei Române. Referitor la acest aspect, procurorii militari au transmis și un comunicat de presă.
„S-a dispus expertiză la IML Iași și s-au primit rezultatele la obiectivele dispuse. La acest moment din rezultatele expertizei rezultă că spray-ul lacrimogen care nu era în dotare folosit la data de 19.07.2019 de cadrul militar jandarm conține o substanță identică cu cea din spray-ul lacrimogen din dotarea militarilor jandarmi din cadrul IJJ Suceava – Detașamentul 4 de Jandarmi Vatra Dornei”, se arată într-un comunicat al procurilor militari.
Spray-ul a fost înlocuit de Ana Maria Florescu la indicația expresă a șefului Detașamentului de Jandarmi Vatra Dornei, colonelul Bogdan Cruceanu. Din acest motiv, avocatul Ioan Marocico a depus o plângere la Parchetul Militar Iași prin care a solicitat să se demareze cercetări față de Bogdan Cruceanu sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de favorizarea făptuitorului și sustragerea sau distrugerea de probe ori înscrisuri.
„În calitate de comandant al Detașamentului de Jandarmi Vatra Dornei i-a ordonat în mod direct predarea spray-ului din dotare sub pretextul că acela este spray-ul folosit de către ea pentru imobilizarea victimei, deși cunoștea adevărul cu privire la spray-ul folosit. Poziția pe care au avut-o cei doi, respectiv Bogdan Cruceanu Bogdan și Ana Maria Florescu, este una menită să inducă în eroare organele de urmărire penală”, se arată în plângerea depusă la Parchetul Militar Iași.
Punct și de la capăt
Procurorii militari au solicitat o nouă expertiză în cazul bărbatului care a murit în parcul din Vatra Dornei după intervenția brutală a jandarmilor
