Credincioșii din Fălticeni și împrejurimi sunt așteptați sâmbătă, 19 iulie, începând cu ora 18:00, la un important eveniment religios: procesiunea cu sfintele moaște ale Sfinților Epictet și Astion, cele mai vechi sfinte moaște descoperite pe teritoriul României și ale mai multor sfinți ocrotitori. Procesiunea „Calea Sfinților” este organizată cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, de Protopopiatul Fălticeni și Primăria Municipiului Fălticeni, în parteneriat cu Poliția Municipală, Inspectoratul Județean de Jandarmi Suceava, mănăstirile și parohiile din zonă.
Manifestarea spirituală se înscrie în seria evenimentelor dedicate cinstirii sfinților și întăririi legăturii dintre comunitate și valorile credinței ortodoxe, fiind inclusă în calendarul Zilelor Municipiului Fălticeni. După Utrenie și Sfânta Liturghie, la ora 10,00, racla cu sfintele moaște va fi scoasă în curtea Bisericii „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul”. Întâmpinarea ierarhului va avea loc la ora 17:45, evenimentul fiind precedat de slujba Vecerniei, începând cu ora 15:30, și Sfântul Maslu, oficiat de un sobor de preoți.
Procesiunea se va desfășura pe traseul: Biserica Sf. Ilie – Spital – Biserica Adormirea Maicii Domnului – Primărie – Catedrala „Învierea Domnului” – revenire la Biserica Sf. Ilie, cu opriri pentru rugăciune și binecuvântare în fața principalelor biserici și instituții. Slujbele de mulțumire, momentele de reculegere, cântările sfintele, atmosferă de evlavie și rugăciune vor întări dimensiunea spirituală a acestei manifestări, devenită deja tradiție în oraș. La procesiune vor participa preoți din Protopopiatul Fălticeni, oficialități locale, stareți și starețe de la mănăstirile din zonă, elevi seminariști și numeroși credincioși.
Credința unește, speranța dăruiește
Organizarea procesiunii este sprijinită de Primăria Municipiului Fălticeni, Protopopiatul Fălticeni, precum și de numeroși voluntari și membri ai comunității locale. Autoritățile au anunțat restricții temporare de trafic pe durata evenimentului, pentru a asigura desfășurarea în condiții de siguranță.
Procesiunea reprezintă nu doar un moment de rugăciune, ci și o expresie a unității spirituale a fălticenenilor, care păstrează cu sfințenie tradițiile ortodoxe și valorile transmise din generație în generație.
Evenimente precum procesiunea religioasă din 19 iulie arată forța credinței de a uni comunități, de a aduce liniște sufletelor și de a întări nădejdea în vremuri tulburi. Fălticeniul rămâne, astfel, nu doar un oraș al culturii, ci și un loc al rugăciunii vii și al tradiției ortodoxe păstrate cu sfințenie.
Programul liturgic din ziua hramului, pe 20 iulie, va începe la ora 7:30 cu slujba Utreniei și va continua la ora 9:30 cu Acatistul Sfântului Ilie. Sfânta Liturghie va fi oficiată de un sobor de preoți de la parohiile din Fălticeni și din împrejurimi, începând cu ora 10:00, iar la finalul acesteia va fi organizată tradiționala agapă.
Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul, ocrotitor al Fălticeniului de peste 500 de ani
Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul, considerat ocrotitorul recoltelor, este un exemplu de credință și curaj în istoria Bisericii Ortodoxe. Acesta a fost ales ocrotitor al ținutului de la înființare (1490).
Proiectul procesiunilor religioase în municipiul Fălticeni a fost realizat pentru prima oară în anul 2005, de regretatul preot Theodor Marian, a fost preluat de preoții slujitori de la Biserica „Sfântul Ilie”, Ionel Marian și Tudorel Neculau, și este continuat de preotul protopop Adrian Dulgheriu și preotul Tudorel Neculau, cei doi preoți ai Parohiei „Sfântul Ilie”.
Părticelele din moaștele Sfinților Epictet și Astion au fost dăruite de Înalt Preasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, cu prilejul vizitei pe care Înalt Preasfinția Sa a întreprins-o la Fălticeni cu ocazia primelor procesiuni. Sfinții Epictet și Astion sunt cei mai vechi martiri din țara noastră, primind moartea martirică în cetatea Halmyris, vechea cetate creștină așezată pe malurile Dunării ce se numea în antichitate Almyra.